U pedeset godina dugom radu uspio je izdati više od 120 knjiga, dobiti brojne domaće i međunarodne nagrade te napisati barem po jedno djelo iz svake spisateljske forme od romana, povjesnica, putopisa, dječje književnosti, publicistike, do pjesništva i haiku poezije

Tomislav Marijan Bilosnić, književnik, slikar i novinar bio je gost osamnaeste tribine na temu inozemne Croatice. Tribina je održana 1. veljače u sklopu Zbirke inozemne Croatice, pod vodstvom dr. sc. Željke Lovrenčić.

Svestrani umjetnik, koji ima gotovo filmsku biografiju, na tribini je najviše govorio o svom spisateljskom radu. U pedeset godina dugom radu uspio je izdati više od 120 knjiga, dobiti brojne domaće i međunarodne nagrade te napisati barem po jedno djelo iz svake spisateljske forme od romana, povjesnica, putopisa, dječje književnosti, publicistike, do pjesništva i haiku poezije.

Kako bi u svemu tome uspio gotovo uvijek piše. Kako sam govori, piše za jedaćim stolom, u kafićima, u autobusima, pa čak i kada se probudi usred noći. Tvrdi da su svi njegovi životni prostori zatrpani knjigama i ispisanim bilježnicama. Kaže da je na njegov rad najviše utjecao zavičaj, odnosno Zemunik Donji u kojem je rođen. Zato je i napisao brojne povjesnice vezane uz Zadar i zadarski kraj. Okolica njegovog rodnog mjesta, pogled na moćni Velebit i narodna pjesma ojkavica potakla su Bilosnića da počne pisati haiku poeziju za koju je dobio brojne međunarodne nagrade. Povodom čega je i japanska televizija o njemu snimila dokumentarni film.

Njegova su književna djela prevedena na četrnaest jezika, a najprevođenija knjiga koju je napisao je zbirka pjesama Tigar koju se može čitati na trinaest jezika.
(NSK)