U kratkometražnoj igranoj konkurenciji bit će prikazana ‘Kutija’ Nebojše Slijepčevića, ‘Pragovi’ Dijane Mlađenović i ‘Zima’ Marcusa Heepa, u dokumentarnoj ‘Mama Europa’ Petre Seliškar, a u popratnim festivalskim programima ‘Svećenikova djeca’ Vinka Brešana, ‘Iz dubine’ Katrin Novaković, ‘Melting Street’ Ivane Hrelje i ‘Krugovi’ Srdana Golubovića

U sklopu 25. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Trstu bit će prikazano osam hrvatskih filmova.
U kratkometražnoj igranoj konkurenciji bit će prikazana ‘Kutija’ Nebojše Slijepčevića, ‘Pragovi’ Dijane Mlađenović i ‘Zima’ Marcusa Heepa, u dokumentarnoj ‘Mama Europa’ Petre Seliškar, a u popratnim festivalskim programima ‘Svećenikova djeca’ Vinka Brešana, ‘Iz dubine’ Katrin Novaković, ‘Melting Street’ Ivane Hrelje i ‘Krugovi’ Srdana Golubovića.
Projekcijom ‘Epizode u životu berača željeza’ Danisa Tanovića u tršćanskom kinu Sala Tripkovich ovog petka, 17. siječnja, otvara se jubilarno 25. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Trstu. Riječ je o jednom od vodećih filmskih festivalu u Italiji, koji je programski fokusiran na nove trendove u kinematografijama Srednje i Istočne Europe. Uz bogatu ponudu filmova, donosi i prateći industrijski program, poput scenarističkog Eastweeka i koprodukcijskog foruma When East Meets West.
U konkurenciji kratkometražnog igranog filma, u borbi za nagradu publike koju osigurava Fondazione Mediterraneo, nalaze se hrvatski filmovi ‘Kutija’ Nebojše Slijepčevića i ‘Pragovi’ Dijane Mlađenović te njemačko-srpsko-hrvatska koprodukcija ‘Zima’ njemačkog redatelja Marcusa Heepa. Za nagradu Alpe Adria Cinema u službenoj selekciji dokumentarnog filma natječe se ‘Mama Europa’, slovenske redateljice Petre Seliškar, nastao u koprodukciji Slovenije, Makedonije i Hrvatske. Sva se četiri filma, izravno ili metaforički, bave naslijeđem rata u bivšoj Jugoslaviji. ‘Kutija’ se odvija u jednom zagrebačkom kvartovskom kafiću – zagonetni sadržaj kutije iz naslova, vjerojatno pristigle iz Beograda, postaje pokretač događaja i sukoba među likovima. Pragovi se bave kontroverznom temom deložacija građana srpske nacionalnosti u Hrvatskoj početkom devedesetih. Naslov ‘Zime’ odnosi se na nadimak glavnog lika, mladića koji živi u Berlinu u malom stanu s roditeljima koji su izbjeglice iz Bosne. U dokumentarcu Mama Europa redateljica kroz putovanje šestogodišnje djevojčice Terre i njezinih roditelja zemljama regije posredno govori o mogućim vizijama budućnosti ovih prostora.
Izvan konkurencije talijanska će publika moći vidjeti nagrađivanu srpsko-njemačko-francusko-slovensko-hrvatsku koprodukciju ‘Krugovi’ Srdana Golubovića. Hrvatski je zagrebački Propeler Film, a još uvijek ga se može pogledati u našim kinima. U popratnom programu animiranog filma prikazuje se naslov ‘Iz dubine’ Katrin Novaković, studentice Umjetničke akademije u Splitu.
Zatim, u novom programu „Trieste FF Arthouse”, koji festival realizira u suradnji s kanalom Sky Arte, bit će prikazan Melting Street mlade autorice Ivane Hrelje nastao u produkciji Pulske filmske tvornice – film prati akciju bojanja Istarske ulice u Puli, rad tršćanske umjetnice Elise Vladilo.
„Sorprese di genere” (žanrovska iznenađenja) naziv je također od ove godine novog festivalskog programa koji donosi talijansku premijeru Svećenikove djece Vinka Brešana. Prema najavama distributerske kuće Officine UBU, film bi se ubrzo nakon festivala trebao naći na redovnom repertoaru talijanskih kina.
Festival završava 22. siječnja proglašenjem nagrađenih filmova i projekcijom filma Walesa, čovjek nade Andrzeja Wajde. Više informacija o programu festivala potražite na službenim stranicama.
(HAVC)