Međunarodni filmski festival u Trstu počinje 16. i traje sve do 22. siječnja. Riječ je o jednom od vodećih filmskih festivala u Italiji, koji je programski fokusiran na nove trendove u kinematografijama Srednje i Istočne Europe

U sklopu 26. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Trstu bit će prikazano osam hrvatskih filmova – ‘Kosac’ u međunarodnoj konkurenciji dugometražnih filmova, ‘Baršunasti teroristi’ i ‘Goli’ u dokumentarnoj, ‘Kokoška’ u kratkometražnoj igranoj konkurenciji, ‘Finili su Mare bali’ i ‘1000’ u animiranoj konkurenciji, ‘Spomenik Michaelu Jacksonu’ prikazuje se u programu žanrovska iznenađenja dok se film ‘Posljednja ambulantna kola Sofije’ prikazuje u popratnom programu Festivala.
Međunarodni filmski festival u Trstu počinje 16. i traje sve do 22. siječnja. Riječ je o jednom od vodećih filmskih festivala u Italiji, koji je programski fokusiran na nove trendove u kinematografijama Srednje i Istočne Europe. Uz bogatu ponudu filmova, donosi i prateći industrijski program, poput scenarističkog Eastweeka i koprodukcijskog foruma When East Meets West. Upravo je za taj forum When East Meets West, od 285 prijava iz 29 zemalja svijeta, odabran i dokumentarni film ceste U potrazi za izgubljenom državom redateljice Marije Ratković Vidaković. Uz ovaj, odabran je još 21 projekt koje će redatelji i producenti u tri dana predstaviti u sklopu pitchinga te na njima raditi na raznim radionicama posvećenima svim segmentima razvoja filma.
U međunarodnoj konkurenciji dugometražnih filmova prikazuje se nagrađivani Kosac redatelja Zvonimira Jurića, kojem je ovo talijanska premijera. Kosac je snimljen prema scenariju Zvonimira Jurića i Jelene Paljan. U njemu se isprepliću tri priče koje se događaju u jednoj noći negdje u Slavoniji, a film govori o čovjeku kojem je pogreška koju je davno napravio potpuno izmijenila život, jednako kao što je ratna trauma izmijenila život sredine u kojoj se priča odvija.
U konkurenciji dokumentarnog filma prikazuju se dva ostvarenja domaćih autora – prvijenac redateljice Tihe K. Gudac Goli, nagrađen Srcem Sarajeva za najbolji dokumentarac prošlogodišnjeg Sarajevo Film Festivala, te slovačko-češko-hrvatska koprodukcija Baršunasti teroristi Petera Kerekesa, Pavola Pekarčíka i Ivana Ostrochovskog. Oba filma na 26. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Trstu doživjet će svoju talijansku premijeru.
Kokoška, redateljice Une Gunjak, koja je između ostalih nedavno osvojila i Europsku filmsku nagradu za najbolji kratkometražni film, prikazuje se u konkurenciji kratkometražnog igranog filma. Radnja Kokoške odvija se 1993. u okupiranom Sarajevu, a govori o šestogodišnjoj djevojčici Selmi kojoj otac kao rođendanski poklon šalje kokoš. Film je u potpunosti snimljen u Zagrebu, u hrvatskoj organizaciji.
U konkurenciju animiranog filma plasirala su se također dva filma – Finili su Mare bali i 1000. Prvi potpisuje Natko Stipaničev, a drugi Danijel Žeželj.
„Sorprese di genere” (Žanrovska iznenađenja) naziv je festivalskog programa koji donosi talijansku premijeru hrvatske manjinske koprodukcije Spomenik Michaelu Jacksonu u režiji Darka Lungulova, dok će hrvatska manjinska koprodukcija Posljednja ambulantna kola Sofije, čiji je hrvatski koproducent Nukleus film, talijanskoj publici biti prikazana izvan konkurencije.
(HAVC)