Ovaj bogati kazališni niz otpočinje 6. studenog u Novosibirsku, a slijede Prag, Ljubljana i Bukurešt. Nastavlja se u. prosincu u Beogradu, Prištini, Mostaru, Jeleniji Gori i Parizu

U iduća dva mjeseca hrvatski književnik Miro Gavran imat će čak osam kazališnih premijera u osam različitih zemalja. Ovaj bogati kazališni niz otpočinje 6. studenog premijerom Gavranove drame ‘Sve o muškarcima’ u glasovitom ruskom Kazalištu Red Torch iz Novosibirska, a u režiji Konstantina Kolesnika.
Gavranovu dramu “Čehov je Tolstoju rekao zbogom” premijerno će izvesti 11. studenoga češki Teatar La My iz Praga, u režiji Martina Vokouna.
Za 21. studenoga zakazana je premijera Gavranove monodrame “Trpimir” u Kulturnom domu Črnuče u Ljubljani, a u produkciji Teatra Kamelar. Redatelj i interpret te predstave bit će poznati slovenski glumac Roman Končar.
Tjedan dana potom, 28. studenoga u Bukureštu u Rumunjskoj će “Colour Theatre Copany” izvesti premijeru Gavranove komedije “Muž moje žene” u režiji redateljice Ance Marie Colteanu.
U Beogradu će 4. prosinca premijeru Gavranove drame “Čehov je Tolstoju rekao zbogom” režirati poznati glumac Irfan Mensur u Bitef teatru, a u produkciji Radionice za proizvodnju kazališta.
Sredinom prosinca ta drama će biti premijerno izvedena i na albanskom jeziku u Prištini, u režiji Sevdija Ajetija i u produkciji Europskog balkanskog instituta.
U to vrijeme planirana je i premijera Gavranove drame “Sve o ženama” u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru u režiji Roberta Raponje.
I na koncu, na Staru godinu, 31. prosinca u poljskom gradu Jelenia Gora zakazana je premijera Gavranove komedije “Muž moje žene”.
Uz ovih osam novih Gavranovih premijera važno je istaknuti da je ljetošnja premijera njegove drame “Sve o ženama” u Parizu u La Funambule Theateru Monmartre ostvarila zamjetan uspjeh u kritike i publike, a njegova uspješnica “Kreontova Antigona” koja na francuskom igra već nekoliko sezona u produkciji Roseau Theatera ovoga ljeta je proslavila svoju stotu izvedbu na kazališnom festivalu u Avignonu.
Djela Mire Gavrana do sada su prevedena na 35 jezika, a po njegovim dramama i komedijama nastalo je preko 250 kazališnih premijera diljem svijeta, dok su njegove predstave imale više od tri milijuna gledatelja. Proteklih dvadesetak godina Miro Gavran je uvjerljivo najizvođeniji hrvatski dramatičar u zemlji i inozemstvu.
(Culturenet)

Više