Zagrebački glazbenik će u madridskom Auditoriju Sony održati solistički koncert i izvesti djela Bacha, Haydna, Bellinija, Francka i Boëllmanna. Izravan prijenos koncerta će biti putem internetskog portala

U utorak, 4. veljače, s početkom u 19,30 sati, u madridskom Auditoriju Sony Bruno Vlahek će održati solistički koncert na orguljama. Tom prigodom izvest će djela Bacha, Haydna, Bellinija, Francka i Boëllmanna, kao i praizvedbe dviju vlastitih skladbi.
Svirat će na orguljama njemačkog graditelja Gerharda Grenzinga iz 2008. godine, u sklopu redovitog orguljaškog ciklusa u kojem nastupaju vodeći europski umjetnici. Izravan prijenos koncerta će biti putem internetskog portala.
Bruno Vlahek (Zagreb, 1986.) diplomirao je klavir kao jedan od najmlađih studenata u povijesti zagrebačke Muzičke akademije (V. Krpan), te magistrirao na Konzervatoriju u Lausannei (J.-F. Antonioli) i na Hochschule für Musik u Kölnu (V. Lobanov) gdje je paralelno studirao i kompoziciju te improvizaciju. Od 2010. usavršava se u klasi legendarnog ruskog pijanista i pedagoga Dmitrija Bashkirova na Visokoj školi za glazbu kraljice Sofije u Madridu. U lipnju 2011. g. primio je nagradu za najboljeg studenta generacije iz ruku španjolske kraljice Sofije. Pobjednik je međunarodnih pijanističkih natjecanja Alexander Scriabin u Parizu 2010. i Ricard Viñes u Lleidi 2008., laureat EPTA-inog natjecanja Svetislav Stančić u Zagrebu 2007., kao i 6. međunarodnog pijanističkog natjecanja u Šangaju 2012. Nositelj je naslova Mladi glazbenik godine Zagrebačke filharmonije za 2010. godinu, te dobitnik švicarske nagrade „Paderewski“ 2006., Nagrade Yamahine zaklade 2011. u Madridu, te memorijalne nagrade Pnina Salzman 2011. u Izraelu. Održao je recitale i nastupao kao solist s vodećim orkestrima na glazbenim festivalima poput Dubrovačkih ljetnih igara, Festivala Busoni u Bolzanu, Festivala Vladimira Spivakova u Moskvi te Festivala u Verbieru, i u dvoranama poput Palau de la Música u Barceloni, Akademija Franz Liszt u Budimpešti, Auditorio Nacional u Madridu, Gasteig u Münchenu, Mozarteum Salzburg, Tel Aviv Museum of Art, Shanghai Concert Hall i dr., U 2008. g. snimio je uz Orchestre Chambre de Lausanne Saint-Saënsov Drugi klavirski koncert za Radio Romanske Švicarske. Autorom je skladateljskog opusa od više od 40 djela koja su izvedena u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji, te na Svjetskim danima nove glazbe u Australiji. Dobitnik je 1. nagrade na XXXIII međunarodnom natjecanju za skladbe za orgulje „Cristóbal Halffter“ u Španjolskoj 2012.
(Culturenet.hr)