Komemoraciju dvojici hrvatskih velikana obilježili su mimohod i polaganje vijenaca na grob i mjesto smaknuća te svečano misno slavlje u katedrali u Bečkom Novom Mjestu, koje je predvodio fra Stanko Belobrajdić, župni vikar na čakovačkom Jugu

U Bečkom Novom Mjestu kod Beča u Austriji 22. travnja je obilježena 347. obljetnica pogubljenja hrvatskih velikana Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana. Pogubljeni su 30. travnja 1671. godine u Bečkom Novom Mjestu, s čijeg su groblja njihovi ostaci preneseni u zagrebačku katedralu u organizaciji Družbe „Braća hrvatskog zmaja“.
Već tradicionalnoj komemoraciji u Bečkom Novom Mjestu, uz predstavnike hrvatskog Veleposlanstva u Austriji, na čelu s veleposlanicom dr. Vesnom Cvjetković i članove Družbe „Braća hrvatskog zmaja“ iz Čakovca i Karlovca nazočili su i predstavnici udruge i povijesne postrojbe „Zrinske garde“ iz Čakovca, grada iz kojeg su Zrinski i Frankopan krenuli na svoje posljednje putovanje., te predstavnici brojnih hrvatskih udruga u Austriji. Prvi put nazočili su i predstavnici udruga iz Ličko-senjske i primorsko-goranske županije. Svečanost su uveličali i članovi Počasno-zaštitne bojne Glavnog stožera Oružanih snaga RH i povjesne postrojbe Karlovačke građanske garde.
U ime gradonačelnika Bečkog Novog Mjesta nazočne je pozdravio gradski vijećnik Fritz Dirnhobl, istaknuvši kako je važno cijeniti vlastitu prošlost. Izrazio je nadu da će nazočni predstavnici hrvatskih gradova iskoristiti povezanost s Bečkim Novim Mjestom za buduću zajedničku suradnju i projekte.
Komemoraciju dvojici hrvatskih velikana obilježili su mimohod i polaganje vijenaca na grob i mjesto smaknuća te svečano misno slavlje u katedrali u Bečkom Novom Mjestu, koje je predvodio fra Stanko Belobrajdić, župni vikar na čakovačkom Jugu.
(Fenix Magazin)

Tekst: Snježana Herek