U Ansamblu LADO je provela svoj radni i umjetnički vijek, proputovala veliki dio svijeta, nastupajući na glasovitim svjetskim scenama i koncertnim podijima. Godine 2011. predsjednik RH dr. Ivo Josipović odlikovao je Anđelu Potočnik redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Nakon duge i teške bolesti preminula je Anđela Potočnik, prva prvakinja Ansambla LADO, jedinog nacionalnog folklornog ansambla.
Anđela Potočnik (1933.-2013.) rođena je u Hrvatskom zagorju, u zaselku Pristava, nedaleko Tuhlja i nadomak Zagrebu, gdje se zelena i bijela ljepota prirode gusto ispreplela s ljudskim sudbinama, a pjesma je bila djelom samog života i svakodnevice. U kući se njezinih roditelja pjevalo uvijek: u radosti i teškoćama, kao što se disalo i radilo.
I kasnije – Anđela je već bila u Zagrebu kao dijete – pjesma ju nije ostavljala. Pjevala je u školskom zboru, a kasnije u KUD-u ˝Joža Vlahović˝, u Ansamblu LADO, Ladaricama, na radiju, televiziji, na filmovima, pločama, CD-ovima, ali uvijek ostala cijelim svojim bićem iskrena, nasmiješena i posebna.
Pjevajući srcem, nije mislila na sebe, već na pjesmu, u kojoj se riječju i melodijom čuvaju poruke prošlosti i umjetnički oblikovano iskustvo našeg naroda. Uz veliku glazbenu nadarenost i ne manji talent za folklorni ples, Anđela se velikom marljivošću i odricanjima izgradila u autentičnog scenskog umjetnika Ladovog programa.
U Ansamblu LADO je provela svoj radni i umjetnički vijek, proputovala veliki dio svijeta, nastupajući na glasovitim svjetskim scenama i koncertnim podijima. Svoje folklorno i glazbeno iskustvo ugradila je i u programe Ladarica kojima je dala svoj neponovljivi glasovni sjaj.
Godine 2011. predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović odlikovao je Anđelu Potočnik redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.
Komemoracija će se održat u petak, 1. veljače s početkom u 11:30 u Ansamblu LADO, a posljednji ispraćaj u 13:50 na Krematoriju u Zagrebu.
(Krešimir Dabo)

Pročitajte članak kojim su se Gradišćanci oprostili od Anđele Potočnik http://volksgruppen.orf.at/hrvati/visti/stories/177393/