Prva hrvatska opera u BiH “Diva Grabovčeva“, autora glazbe don Dragana Filipovića i libretista fra Ante Marića, upriličena je u prepunoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru

Prva hrvatska opera u BiH “Diva Grabovčeva“, u čijoj je izvedbi sudjelovalo oko 155 osoba, od čega 115 pjevača, upriličena je 15. ožujka u prepunoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru.
Opera koja je nastala po legendi o Divi Grabovčevoj, glazbeno-scensko je djelo u četrnaest slika i četiri čin. Autor glazbe je don Dragan Filipović, stihove (libreto) je napisao fra Ante Marić, dok aranžmane potpisuje Fedor Vrtačnik. S Akademskim zborom Pro musica u izvođenju opere sudjelovao je i Akademski pjevački zbor Sveučilišta u Mostaru, uz korepetitoricu Marijanu Pavlović, piše Vecernji.ba
Dubrovačkim simfonijskim orkestrom ravnali su dirigenti Domeniko Briški i Mladen Tarbuk, a sve pod paskom redateljice Jasne Žarić. Ulogu Dive Grabovčeve utjelovila je mezzosopranistica Monija Jarak, a u ostalim ulogama sudjelovali su solisti: Davor Radić (otac), Anita Ljubić (majka), Monika Bule (Kata), Marija Škobić (Manda), Marijana Markotić (Jelena), Karlo Milićević (Arslanaga), Toni Nežić (Džaferbeg), Marijo Krnić (Tahirbeg), Mario Bevanda (Risto), Hrvoje Merdžo (Mane) te djevojke iz klape “Drača” (zajedno kao vile i pojedinačno kao vile Gorkinja, Izvorkinja i Jezerkinja). U operi sudjeluje i Komorni sastav Simfonijskog orkestra Mostar.
Koncertna premijera upriličena je 12. ožujka u Dominikanskoj crkvi u Dubrovniku i izazvala je veliko oduševljenje publike. VIDEO

Opera “Diva Grabovčeva” prikazuje život djevojke katolkinje Dive Grabovčeve, koja je u 17. stoljeću živjela u Bosni i Hercegovini za vrijeme turske vladavine. Zbog toga što je odbila udati se za turskog bega biva ubijena. Pokopana je na Vran-planini, a njezin grob je od tada do danas mjesto hodočašća.
Na samome početku opere izvodi se glazba naslonjena na etno izričaj širega područja Rame, nakon čega zbor pjeva o svom blagu – stadu i prelijepoj Vran planini. Opera završava kada pastiri, zbor i ostali solisti izlaze i pjevaju sekvenciju Dive Grabovčeve: “Moli za nas”!
Prije izvođenja opere, nazočne je u ime predsjedatelja Predsjedništva BiH Dragana Čovića pozdravila predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Korišto.
(Narod.hr/Vecernji.ba)