Skup je organizirala Katedra za makroekonomiju i gospodarski razvoj povodom proslave 95. godišnjice Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod pokroviteljstvom Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Okrugli stol „Hrvati u Rumunjskoj“ održan je 30. studenoga u knjižnici Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Skup je organizirala Katedra za makroekonomiju i gospodarski razvoj povodom proslave 95. godišnjice Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod pokroviteljstvom Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. U ime Ureda skup je pozdravila Dubravka Severinski, a u ime Ekonomskog fakulteta skup je otvorio Izv. prof. dr. sc. Mislav Ante Omazić.
Doc. dr. sc. Castilia Manea-Grgin, s Instituta “Ivo Pilar” i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, govorila je o povijesnim vezama Hrvata i Rumunja te sadašnjosti i budućnosti tih odnosa. Doc. dr. sc. Mario Bara s IMIN-a prezentirao je svoja istraživanja o podrijetlu, migracijama i prostornom rasporedu Hrvata u Banatu. Dr. sc. Mijo Lončarić, s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, predstavio je svoj rad na kapitalnom projektu hrvatskog jezičnog atlasa s posebnim osvrtom na rasprostranjenost kajkavskog jezika. Domaćin i moderator okruglog stola, prof. dr. sc. Vladimir Čavrak, s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prezentirao je svoj rad o Hrvatima u rumunjskoj Keči.
(vladimir-cavrak.from.hr)