Na Okruglom stolu raspravljalo se o tri bitne teme vezane uz povratak u Republiku Hrvatsku: hrvatsko državljanstvo – preduvjet aktivnog uključivanja u hrvatsko društvo, hrvatski jezik kao temelj za održivi povratak i uloga medija u stvaranju pozitivnog ozračja za poticanje povratka u Republiku Hrvatsku

U cilju podizanja svijesti o potencijalima povratka hrvatskih iseljenika te aktualizacije pitanja njihove integracije u cjelokupan državni sustav Republike Hrvatske, Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske organizirao je, 22. svibnja, okrugli stol: „Hrvatska je moj izbor – prednosti i mogućnosti povratka u Republiku Hrvatsku“.
Na Okruglom stolu raspravljalo se o tri bitne teme vezane uz povratak u Republiku Hrvatsku: hrvatsko državljanstvo – preduvjet aktivnog uključivanja u hrvatsko društvo, hrvatski jezik kao temelj za održivi povratak i uloga medija u stvaranju pozitivnog ozračja za poticanje povratka u Republiku Hrvatsku.
U radu skupa, uz predstojnicu Krstičević, sudjelovali su : prof.dr.sc. Ružica Beljo Lučić, pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta, Renata Pernek Miklenić, voditeljica Službe za državljanstvo u Ministarstvu unutarnjih poslova, Daria Marijanović, urednica “Glasa Hrvatske” na HRT-u i Dražen Klarić ,glavni urednik Večernjeg lista, te povratnici : Alesia Cristina Veracoeshea Jurisa iz Venezuele, Martina Rajić, poduzetnica iz Austrije, Don Markušić, odvjetnik, povratnik iz Australije, Anthony Mathhew Trojić, stipendist Croaticuma iz SAD-a, Nathália Mocivuna Nascimento, studentica, povratnica iz Brazila, doc. dr. sc. Igor Jurak, znanstvenik, povratnik iz SAD-a, Kristina Wolsperger Danilovski, publicistkinja, povratnica iz Danske, Damián Bazan Mamić, urednik vijesti Glasa Hrvatske na španjolskom jeziku, povratnik iz Argentine i Gaella Gottwald, umjetnica, povratnica iz SAD-a.

Zaključci:
– Hrvati izvan Republike Hrvatske veliki su i najveći kapital Republike Hrvatske i ogroman potencijal za njen daljnji uspješan razvitak i razvoj. Na svim poljima.
– Migracije nisu nužno loše niti nužno konačne. Uz stjecanje profesionalnih iskustava donose i nove spoznaje. Stečena iskustva i znanja iseljenih Hrvata koji se budu vraćali doprinijet će izgradnji još bolje Hrvatske. Stoga je nužno njegovati dobre i zdrave odnose da se povezanost s domovinom ne izgubi.
– Uz stvoreni zakonski i instuticionalni okvir te mogućnosti koje pružaju nove tehnologije, u narednom razdoblju će se intenzivirati i pojačati svekolika povezanost iseljene i domovinske Hrvatske

Fotogalerija