U HMI su održana predavanja iz bloka “Institucije i njihovi portreti”, a izlagali su mr. sc. Marin Knezović, Milan Bošnjak, profesori Luka Budak, Danijel Džino i Helena Burić, dr. Ivan Čizmić, fra Josip Bebić, Ivan Tepeš i dr. Mijo Korade

Četvrtoga dana 1. Hrvatskog iseljeničkog kongresa u četvrtak, 26. lipnja predavanja su održana na dvije lokacije. U Hrvatskoj matici iseljenika održana su predavanja iz bloka “Institucije i njihovi portreti”.
O Hrvatskoj matici iseljenika govorio je njen ravnatelj Marin Knezović, o Državnom uredu za Hrvate izvan RH Milan Bošnjak, o HSS-u u Americi Ivan Tepeš, dr. Ivan Čizmić o HNV-u, profesori Luka Budak i Danijel Džino o Centru hrvatskih studija u Australiji, a helena Burić sa Sveučilišta Waterloo o iskustvima rada u toj sredini. Ravnatelj Ureda HBK i BK BiH za inozemnu pastvu fra Josip Bebić predstavio je Ravnateljstvo kojem je na čelu. Danas se Ured za hrvatsku inozemnu pastvu sa sjedištem u Zagrebu brine za funkcioniranje 180 hrvatskih katoličkih misija, župa i zajednica diljem svijeta, kazao je. O. Bebić je naglasio i kako je po svojoj službi ravnatelj Ureda za HIP uključen u rad Savjeta Vlade RH za iseljene Hrvate, kao i u ostale projekte hrvatskih institucija koje se bave pitanjima Hrvata u inozemstvu, najčešće Hrvatske matice iseljenika, Instituta društvenih znanosti “Dr. Ivo Pilar” (npr. Leksikon hrvatskih iseljenika), ali i mnogih drugih.
Mijo Korade s Hrvatskih studija održao je predavanje „Hrvati u svijetu prije iseljenika: znanstveni, kulturni, društveni i vjerski aspekt”. Prilika je to ukazati na rad hrvatskih djelatnika u europskim i prekomorskim zemljama u različitim područjima kulture i znanosti od 16. do 20. stoljeća. U Društvu hrvatskih književnika govorilo se o „Kulturnim vezama Hrvatske i hrvatske dijaspore”. Nekoliko predavanja je dotaknulo i teme vezane uz Crkvu.
Mirjana Piskulić je u predavanju o “Značenju kulturoloških aspekata angažmana u folklornim društvima u iseljeništvu” posvijestila značenje folklornih skupina za očuvanje nacionalnoga identiteta u iseljeništvu te podsjetila na mnogobrojna folklorna društva u okviru katoličkih misija i župa.
U HMI je predstavljena knjiga Vesne Drapač „Constructing Yugoslavia” objavljena u Australiji 2010. za koju su predstavljači ustvrdili kako je potrebno što hitnije prirediti hrvatski prijevod.
Također je predstavljen projekt „Leksikon hrvatskog iseljeništva i manjina” čija bi se elektronska inačica trebala pojaviti u rujnu, a 2015. i tiskano izdanje. Značajno mjesto u abecedariju osoba zauzimaju i osobe vezane uz hrvatske katoličke misije. U Leksikonu će se također naći i popisi hrvatskih društava, ali i katoličkih misija diljem svijeta. Projekt Leksikona za naručitelja Hrvatsku maticu iseljenika provodi Institut društvenih znanosti “Ivo Pilar”. (IKA)