U Hattersheimu na Majni održana je kulturna večer. U prigodno opremljenoj i punoj gradskoj dvorani Hessensaal predstavljena je Hrvatska kao nova članica EU. Nakon pozdravnih govora gradonačelnice Antje Köster i hrvatskog gk Josipa Špoljarića, uslijedilo je predavanje na njemačkom jeziku prof. dr. Siniše Kušića

U povodu ulaska Republike Hrvatske u EU održana je 27. lipnja u Hattersheim am Main kulturna večer pod geslom „Oduvijek u Europi – uskoro i u Europskoj uniji“. U prigodno opremljenoj i punoj gradskoj dvorani Hessensaal, u starom poštanskom dvoru u tome gradu, nedaleko Frankfurta na Majni, zorno je predstavljena Hrvatska – kao nova članica EU. Svečana večer održana je pod pokroviteljstvom gradonačelnice Antje Köster i gk RH u Frankfurtu Josipa Špoljarića. Organizirala ju je izaslanica za strance Hattersheima, u kojem živi oko 96 nacija, Hrvatica Bosiljka Dreher, uz potporu Hrvatsko-njemačkog društva na čelu s predsjednicom Edeltraut Schermuly te njemačkog Ministarstva za pravosuđe, integraciju i Europu.
Nakon pozdravnih govora gradonačelnice Hattersheima Antje Köster i hrvatskog generalnog konzula Josipa Špoljarića, uslijedilo je predavanje na njemačkom jeziku prof. dr. Siniše Kušića, rođenog Zagrepčanina, koji je ugledni ekonomski stručnjak, znanstvenik i predavač na prestižnom Sveučilištu “Johann Wolfgang Goethe” u Frankfurtu na Majni. Napisao je više stručnih knjiga, izradio više od 80 studija i analiza procesa povezanih s transformacijom gospodarskog i društvenog sustava, privatizacijom poduzeća, integracijom u EU i održao mnoštvo predavanja diljem svijeta, posebno u zemljama tranzicije, gdje je izuzetno cijenjen. Dr. Kušić je u svom predavanju govorio o gospodarsko-ekonomskim izazovima, a i perspektivama koje Hrvatsku i njezino pučanstvo očekuju nakon ulaska u EU.
Glazbeni dio programa činile su skladbe koje je na početku i na kraju otpjevao Thomas Kosmidis uz pratnju s. Pavlimire Šimunović na klavijaturama. U neslužbenom dijelu gosti su uz živahan razgovor probali ukusne i lijepo pripremljene delicije iz raznih hrvatskih regija.

Tekst: Kristina Kovačević; Fotografije: Adolf Polegubić