Gosti prela bili su članovi clevelandskog KUD-a “Kraljica Katarina”, čuvari kulture i pučkih običaja Hrvata iz susjedne Bosne i Hercegovine. Već godinama održavaju dobru suradnju sa “Zvucima domovine Hrvata s Korduna”, ali i brojnim kulturno-umjetničkim društvima koja djeluju u gradu

Kordunaško prelo održava se već desetak godina u Hrvatskom domu “Kardinal A. Stepinac” u Clevelandu, u državi Ohio. Riječ je o tradicionalnom običaju okupljanja mladeži i odraslih na selu…
“U ovom gradu otima se zaboravu i prenosi na nove generacije. Dio je to hrvatskog kulturnog blaga koje treba očuvati”, rekla je Kata Stepić, predsjednica i voditeljica Kulturno-umjetničkog društva “Zvuci domovine Hrvata Korduna”.

Prelo je bilo jedna od seoskih žila kucavica, na kojem se radilo, učilo, družilo i veselilo u jesenskim i dugim zimskim noćima.

U Clevelandu su 14. siječnja cjelovečernji program posvetili članici hrvatske zajednice Barbari Turković koja je nedavno, iznenada i vrlo mlada, preminula. Izveli su vrlo zanimljivu ljubavnu priču kroz igrokaz “Čobanica”. Radnja se događa na jednom od brežuljaka koji okružuju Cetingrad, tijekom čuvanja stada ovaca.

Gosti prela bili su članovi clevelandskog KUD-a “Kraljica Katarina”, čuvari kulture i pučkih običaja Hrvata iz susjedne Bosne i Hercegovine. Već godinama održavaju dobru suradnju sa “Zvucima domovine Hrvata s Korduna”, ali i brojnim kulturno-umjetničkim društvima koja djeluju u gradu.

Tekst i fotografije: Franjo Bertović

Fotogalerija