Prisutnima je prezentiran književni portret književnika Željka Ivankovića. O književniku i njegovim djelima govorio je Alen Kristić, uz čitanje odabranih dijelova samog autora. Večer je nastavljena izložbom slika slikarice Esme Šabić – Čevra, a predstavljen je i časopis MH “Motrišta”

U dvorani Župnog ureda u Sivši održana je 9. lipnja ceremonija svečanog otvorenja XXVI. Dana hrvatske kulture Usora 2016. Uvodnim govorom prisutne je pozdravio predsjednik HKD Napredak podružnice Usora Franjo Bratić, dok je manifestaciju otvorenom proglasio općinski načelnik Ilija Nikić.
Na početku večeri prisutnima je prezentiran književni portret književnika Željka Ivankovića. O književniku i njegovim djelima govorio je Alen Kristić, uz čitanje odabranih dijelova samog autora. Večer je nastavljena izložbom slika slikarice Esme Šabić – Čevra. Djela iz kolekcije “Cvatje Humske bašče” bila su izložena u samoj dvorani i dostupna su zainteresiranoj publici u idućim danima. Slikaricu je predstavio književnik Dragan Marijanović, dugogodišnji posjetitelj i sudionik ove manifestacije.

Predstavljen je i časopis Matice hrvatske “Motrišta”, te je najavljen početak rada likovne kolonije “Usora 2016”.
Svečanost su svojim nastupom, kao i u proteklim godinama, uljepšale članice pjevačkog zbora HKD Napredak Usora-Tešanj. (hkdnapredak.com)