Hrvatska matica iseljenika 19 godina prati ove jedinstvene pjesničke susrete u Rešetarima i daje financijsku i drugu potporu da bi se oni održali. iduće godine će Rešetarački susret pjesnika obilježiti 20. obljetnicu

Jedinstvena pjesnička manifestacija XIX. REŠETARAČKI SUSRET PJESNIKA koja okuplja Hrvate iz cijelog svijeta započela je 17. rujna u Vatrogasnom domu promocijom Zbornika mladih pjesnika „Potpisi djetinjstva“ i njihovim susretom s učenicima osnovnih škola zapadnog dijela Brodsko- posavske županije i hrvatskim pjesnicima izvan Hrvatske, te učenicima iz Rumunjske, Makedonije, Lipovljana i Donje Voće.

Ove je godine bio jako dobar odaziv mladih pjesnika. Zbornik, u kome je zastupljeno 50 mladih pjesnika predstavila je Gabrijela Vojvodić. I ove godine sponzor mladim pjesnicima bio je Antun Kikaš iz Kanade, veliki prijatelj Rešetaračkih pjesničkih susreta i pjesništva, koji godinama potiče čuvanje hrvatskog jezika među najmlađim naraštajima Hrvata u Hrvatskoj i diljem svijeta.

 

U poslijepodnevnom programu prof. Ivan Slišurić promovirao je XIX. zbornika pjesama Rešetaračkog susreta pjesnika „Između kamena i svitanja“. U Zborniku su zastupljena 193 pjesnika, a preko 200 ih se javilo na ovogodišnji natječaj iz Kanade, SAD, Novog Zelanda, Australije, Južnoafričke republike i gotovo svih europskih zemalja. Održana je i promocija knjige Fabijana Lovrića „Sad je na redu čovjek“.

Tradicionalno, pjesnici i uzvanici su imali susret sudionika sa Zlatkom Agom, načelnikom Općine Rešetari i Brankom Babićem, zamjenikom predsjednika Općinskog vijeća. Općinski načelnik je, kao i ostali govornici, izrekao brojne pohvale na račun Književno-likovnog društva Rešetari i njenog predsjednika Ivana de Ville zbog kontinuiteta Susreta pjesnika i promoviranja Općine Rešetari u zemlji i svijetu, kao i velikog doprinosa u promoviranju hrvatskog jezika kod Hrvata izvan domovine i njihovog povezivanja s Hrvatskom.

 

U Galeriji „Petrović“ otvorena je izložba moliškohrvatskog slikara Carla Cicanezea iz talijanske pokrajine Molise. Predstavio ga je Antonio Summartino, a izložbu je otvorila Mirjana Vatavuk, načelnica Sektora za pravni položaj i statusna pitanja Hrvata izvan Republike Hrvatske.
Rešetarački susret pjesnika održan je pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i uz veliku potporu Općine Rešetari i sponzora. Treba istaknuti da Hrvatska matica iseljenika 19 godina prati ove jedinstvene pjesničke susrete u Rešetarima i daje financijsku i drugu potporu da bi se oni održali.

– Osnovni razlog zbog kojeg je Matica stalno prisutna u Rešetarima je taj da izuzetno cijenimo rad KLD Rešetari koji putem Rešetaračkih susreta pjesnika, jednako odraslih i mladih, pomaže u očuvanju hrvatskog identiteta, jer jezik je sigurno vrlo važan u očuvanju identiteta kao što je važno i promicanje hrvatske kulture i baštine. Jako je dobro da se taj pjesnički duh prenio i na mlade jer svi smo mi u situaciji da pomalo odlazimo na bilo koji način, a vidimo da iza nas ostaje nešto, a to su naši mladi, pogotovo mladi koji dolaze izvan Hrvatske i koji pišu na hrvatskom jeziku. Zahvaljujem se gospodinu Antunu Kikašu koji je sa svojom donacijom pokrenuo susret mladih jer svaki projekt koliko god zvučao lijepo uvijek zahtijeva sredstva – kazala je Diana Mašala-Perković, tajnica Hrvatske matice iseljenika.

U nedjelju su pjesnici sudjelovali na svetoj misi u župnoj crkvi, nakon koje su čitali svoje pjesme, bili na zajedničkom ručku i napustili Rešetare do iduće godine, kada će Rešetarački susret pjesnika obilježiti 20. obljetnicu.
(novagra.hr)