Na 17. Ljetnoj akademiji sudjelovalo je 32 mladih iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, različitih godina i smjerova studija, te par starijih gimnazijalaca

HKD Napredak Austrija – glavna podružnica Beč sa svojim fondom „Fra Ivan Franjo Jukić“ održala je od 9. do 29. kolovoza svoju 17. Ljetnu akademiju za studente i maturante iz domovine. Na Akademiji je sudjelovalo 32 mladih iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, različitih godina i smjerova studija, te par starijih gimnazijalaca.
Polaznici su odabrani na prethodno održanom testiranju u suradnji sa Središnjom upravom, glavnim podružnicama Mostar, Tuzla i Zagreb, te ostalim podružnicama Napretka u domovini. A bilo ih je od Livna preko Mostara, Ljubuškog, Gruda, Travnika, Novog Travnika, Uskoplja, Zenice, Žepča, Tuzle, pa do Subotice, Beograda, Požege, Virovitice, Splita i Zagreba.
Sudionike 17. Ljetne akademije oduševile su raznovrsne ponude, kako se vidi iz anonimnog upitnika na kraju projekta. S obzirom na osobne afinitete, neki su davali prednost Parlamentu, neki Tehničkom muzeju a drugi obilasku Beča ili cjelodnevnom izletu u Wachau, područje pod zaštitom UNHCR-a sa zadužbinama Klosterneuburg, Goettweig i Melk. Dvorac Schoenbrunn oduševio je mlade svojom grandioznošću, ljepotom i sjajem. Svim polaznicima jedan od mnogih vrhunaca Akademije bila je večer u Kursalonu „Johannes“.
Poseban ugođaj pružila je tzv. „Diplomatska večer“. Tu bili gosti predstavnika triju veleposlanstava u Beču: prof. dr. Mile Sadžak, ministar-savjetnik (Bosna i Hercegovina), gđa Svetlana Stanković, 1. sekretarica i konzul (R Srbija) i Domagoj Marić, 3. tajnik (R Hrvatska).
Akademija redovito završava dodjelom svjedodžbi o pohađanju nastave ali i pohvala najuspješnijim učenicima.

Fotografija pogledajte na Facebooku