U cilju unaprjeđenja i jačanja suradnje RH s Hrvatima izvan domovine u Zagrebu je održana trodnevna srpanjska sjednica Savjeta Vlade za Hrvate izvan Republike

U cilju unaprjeđenja i jačanja suradnje RH s Hrvatima izvan domovine je od 15. do 17. srpnja u Zagrebu održana 2. sjednica Savjeta Vlade za Hrvate izvan Republike.
Na početku sjednice, predsjednik Savjeta prof.dr.sc. Nevenko Herceg pohvalio je napore koje je Republika Hrvatska učinila i čini za Hrvatima izvan Republike Hrvatske, a Daria Krstičević, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske naglasila je odgovornu zadaću Savjeta.
Prvoga dana sjednice potpredsjednici Savjeta podnijeli su izvješće o radu, i to Luka Krilić za hrvatsko iseljeništvo u europskim zemljama, John Kraljic za hrvatsko iseljeništvo u prekooceanskim zemljama, Tomislav Žigmanov za hrvatsku manjinu u 12 europskih zemalja, te Vlado Džoić (umjesto potpredsjednika Ilije Nakića) za Hrvate u Bosni i Hercegovini. Održane su i tri panel diskusije na temu gospodarstva, kulture, obrazovanja i znanosti te statusnim pitanjima iseljenika. Drugoga dana rada Savjeta raspravljalo se o ključnim temama te potrebnim mjerama za nastavak unaprjeđenja odnosa između Republike Hrvatske s pripadnicima hrvatskog naroda koji žive izvan njenih granica. Poseban naglasak stavljen je na potrebu nastavka provođenja i azvijanja programa učenja hrvatskog jezika u hrvatskim zajednicama diljem svijeta.
Također se razgovaralo o mogućnosti olakšavanja pristupa glasovanju Hrvata izvan Republike Hrvatske (poput uvođenja dopisnog glasovanja) te o potrebi zastupljenosti predstavnika svih Hrvata izvan Republike Hrvatske u Hrvatskom saboru (uključujući predstavnike hrvatskih manjine i hrvatskog iseljeništva). Istaknuto je i da je važno olakšati i ubrzati postupak stjecanja hrvatskog državljanstva.
Na sjednici se raspravljalo o potrebi afirmativnije porezne politike prema povratnicima (osobito umirovljenicima) te o potencijalima gospodarske suradnje između Republike Hrvatske i Hrvata izvan Republike Hrvatske.
Razgovaralo se i o potrebi razvoja programa koji bi mladima omogućili povoljnije putovanje u domovinu kao temelj budućim programima razmjene, kao i o potrebi osnivanja posebnih centara za promicanje hrvatske kulture u vodećim svjetskim metropolama. Razgovaralo se i o važnosti uvođenja izravnih letova između Hrvatske i prekomorskim zemalja.
Podsjećamo, Savjet čine predstavnici hrvatskih zajednica iz cijelog svijeta te zajedno s predstavnicima državnih tijela i institucija, Katoličke crkve i organizacija civilnog društva u domovini imaju zadaću pomagati hrvatskoj Vladi u kreiranju i provedbi politike, aktivnosti i programa u odnosu na Hrvate izvan Republike Hrvatske. Tijekom sjednice predstavljeni su i rezultati rada Savjeta, te aktivnosti, programi i projekti koje provodi Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.
Pogledajte fotogaleriju