Nakon pozdravnih govora redom su nastupali: HKU Novo Mesto, HKD Međimurje iz Ljubljane, HKUD Komušina iz Škofje Loke, MFD Ljubljana, klapa Dalmari HKD-a iz Maribora, HKD Istra iz Pirana, HKD Međimurje iz Velenja, HKD Pomurje iz Lendave i HD Ljubljana iz Ljubljane

U organizaciji Saveza hrvatskih društava u Sloveniji održan je 19. svibnja 2018. godine u Novom Mestu VII. Sabor hrvatske kulture u Sloveniji. Domaćin ovogodišnjeg Sabora, koji se je odvijao pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora, bila je Hrvatska kulturna udruga Novo Mesto. Cilj ove važne manifestacije bio je prikazati slovenskoj javnosti dio hrvatskog identiteta kao sastavnicu društvenog života u Republici Sloveniji.
Program ovogodišnjeg Sabora je počeo, nakon okupljanja domaćina i gostiju, u stolnoj crkvi Sv. Nikole gdje je održano svečano euharistijsko slavlje u prigodi VII.. Sabora hrvatske kulture u Sloveniji. Misno slavlje predvodio je dr. Tomislav Markić, nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu.
Župan općine Novo Mesto Gregor Macedoni upriličio je prijem za predstavnike hrvatskih društava i uzvanike iz Republike Hrvatske.
Centralni dio manifestacije bila je završna svečanost održana u SD Leona Štuklja, uz nastupe hrvatskih društava s područja cijele Slovenije, od Novog Mesta, Lendave, Maribora, Velenja, Ljubljane, Škofje Loke do Pirana.
Program je započela vokalna skupina „Mezzo“ izvođenjem himni Republike Hrvatske i Republike Slovenije a nakon pozdravnih govora redom su nastupali: HKU „Novo Mesto“, HKD „Međimurje“ iz Ljubljane, HKUD „Komušina“ iz Škofje Loke, MFD „Ljubljana“, klapa „Dalmari“ HKD-a iz Maribora, HKD „Istra“ iz Pirana, HKD „Međimurje“ iz Velenja, HKD „Pomurje“ iz Lendave i HD „Ljubljana“ iz Ljubljane.
Na početku programa prisutne su pozdravili: državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić, predsjednik saborskog Odbora za Hrvate izvan RH Božo Ljubić i izaslanica Predsjednice RH, veleposlanica RH u Sloveniji Vesna Terzić.
Saboru su prisustvovali i predstavnici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, posebni savjetnik za hrvatske manjine Milan Bošnjak i Rajna Stević, te predstavnice Hrvatske matice iseljenika, tajnica Diana Mašala Perković i rukovoditeljica Odsjeka za iseljeničku baštinu Ljerka Galic.
Na kraju programa podijeljene su zahvalnice svim društvima koja su sudjelovala u programu, nakon čega je slijedilo druženje domaćina i gostiju.
Osim muzičkog dijela priredbe, u okviru Hrvatskog tjedna, 17. svibnja je u Knjižnici Mirana Jarca organizirana likovna izložba, izložba ručnih radova, te literarna večer na kojoj su se predstavili članovi likovnih i literarnih sekcija.

Tekst: Diana Mašala Perković