Seminar „Hrvatske katoličke zajednice u Njemačkoj pred izazovima sadašnjega vremena” upriličen u zajednicama Esslingen, Filderstadt, Kirchheim i Nürtingen (biskupija Rottenburg-Stuttgart) vodio je prof. dr. sc. fra Stipe Nimac

Teološki seminar „Hrvatske katoličke zajednice u Njemačkoj pred izazovima sadašnjega vremena” upriličen je od 3. do 6. studenoga u zajednicama Esslingen, Filderstadt, Kirchheim i Nürtingen (biskupija Rottenburg-Stuttgart) u sklopu trajne formacije. Seminar je vodio prof. dr. sc. fra Stipe Nimac, OFM, umirovljeni profesor na KBF-u Sveučilišta u Splitu i duhovni asistent Splitsko-dubrovačkoga područnoga OFS-a. Dr. Nimac je problematizirao, kontekstualizirao i aktualizirao funkcioniranje aktualnoga stanja i ukazao na perspektive Hrvata katolika u Crkvi i društvu u Njemačkoj danas.

Prema statistikama Hrvatskoga dušobrižničkog ureda u Saveznoj Republici Njemačkoj, početkom 2016. godine, ima oko 300.000 hrvatskih katolika, 95 hrvatskih katoličkih zajednica (misija) u kojima djeluje 90 svećenika, 3 đakona, 51 pastoralni suradnik i 45 tajnica, kazao je dr. Nimac. Hrvatski dušobrižnički ured u Njemačkoj ustanova je tajništva Njemačke biskupske konferencije, odjela Crkva u svijetu i migracija.

Središnjica tajništva je u Bonnu. Odjel Crkva u svijetu i migracija usko surađuje s Hrvatskim dušobrižničkim uredom, ponajprije pri raspoređivanju svećenika i pastoralnih suradnika u hrvatskim katoličkim misijama i zajednicama diljem Njemačke. Ured je u redovitim kontaktima i s Vijećem Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine za hrvatsku inozemnu pastvu, kao i s nacionalnim ravnateljem za Hrvatsku inozemnu pastvu u Zagrebu.

Dakle, Hrvatski dušobrižnički ured u Njemačkoj je ured triju biskupskih konferencija (Njemačka biskupska konferencija, Hrvatska biskupska konferencija i Biskupska konferencija BiH) koji je odgovoran za komunikaciju među tim biskupskim konferencijama, za upravne poslove i koordinaciju pastoralnoga rada u hrvatskim katoličkim misijama u Njemačkoj. Ured je ujedno sjedište delegata za hrvatsko dušobrižništvo u Njemačkoj, naveo je dr. Nimac.

U svojemu je izlaganju dotaknuo aktualno stanje hrvatskih katoličkih zajednica na području Njemačke kao i na području biskupije Rottenburg-Stuttgart ukazujući na dokumente i pastoralne smjernice Njemačke biskupske konferencije . Naveo je nekoliko osobitosti migracijskih etapa hrvatskih ljudi u Njemačku naglasivši kako Katolička Crkva u Njemačkoj čini važne napore kako bi pronašla nove integrativne oblike pastoralnoga djelovanja, gdje će migrant ili član drugoga materinskog jezika biti subjekt i imati prikladno mjesto u pastoralu. S tim u svezi nasušna je potreba suradnje zajednica drugih materinskih jezika i mjesnih katolika – kako naglašavaju pastoralne smjernice Njemačke biskupske konferencije.

Potom je dr. Nimac održao predavanja o temama: „Sveto pismo u životu hrvatskoga iseljenika u Njemačkoj” i „Liturgijska godina u životu hrvatskoga iseljenika u Njemačkoj”.
(IKA)