U Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, u petak, 27. siječnja 2017., Zvonko Milas, državni tajnik i supredsjedatelj hrvatskog dijela hrvatsko-crnogorskog Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu manjina održao je sastanak s gospodinom Mersudinom Gredićem, tajnikom u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Vlade Crne Gore i supredsjedateljem crnogorskog dijela Međuvladinog mješovitog odbora

Tema sastanak bila je priprema i održavanje II. sjednice Međuvladinog mješovitog odbora između Republike Hrvatske i Crne Gore (MMO), utemeljenog na Sporazumu o zaštiti prava manjina, kojeg su Republika Hrvatska i Crna Gora sklopile 14. siječnja 2009. godine u Zagrebu.

Dogovoreno je kako će se II. sjednica, kojoj je domaćin Republike Hrvatska, održati krajem mjeseca svibnja 2017. godine u Zagrebu. Prijedlozi tema sjednice o kojima će se raspravljati su od interesa za hrvatsku nacionalnu manjinu u Crnoj Gori te jednako tako za crnogorsku manjinu u Republici Hrvatskoj; poput obrazovanja na manjinskom jeziku i pismu, očuvanja kulturne baštine, pružanje financijske potpore manjinskim udrugama i sl. Državni tajnik Milas izdvojio je potrebu crnogorskih Hrvata za osnivanjem Znanstvenog zavoda za proučavanje povijesti i kulture Hrvata u Bokokotorskom zaljevu i crnogorskom Primorju.

Gospodin Gredić je kazao kako je zadovoljan činjenicom što obje strane imaju vrlo dobro iskustvo glede tijeka priprema i održavanja I. sjednice MMO-a, koja je održana 28. travnja 2015. godine, u Podgorici.

Obje strane su se složile da su odnosi Republike Hrvatske i Crne Gore na visokoj bilateralnoj razini, što doprinosi dobroj suradnji i razumijevanju dvaju naroda te partnerskoj suradnji oba dijela Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu manjina između Republike Hrvatske i Crne Gore.

Uz gospodina Gredića sastanku su prisustvovali i gospodin Predrag Mitrović, ravnatelj Uprave za dijasporu u Ministarstvu vanjskih i europskih integracija Crne Gore, ujedno i tajnik crnogorskog dijela MMO-a i Milovan Lučić, prvi savjetnik u Veleposlanstvu Crne Gore u Republici Hrvatskoj; dok su uz gospodina Milasa prisutni bili Milan Bošnjak, savjetnik s posebnim položajem za hrvatsku manjinu u inozemstvu te zamjenik hrvatskog supredsjedatelja i Dubravka Severinski, viša stručna savjetnica.
(www.hrvatiizvanrh.hr)