U organizaciju ove manifestacije, održane 13. godinu za redom, uključene se udruge i ustanove iz triju država: Šokačka grana Osijek, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata u Subotici, Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj u Pečuhu, Vinkovački šokački rodovi te Muzej Kanizsai Dorottya u Mohaču

Međunarodni znanstveno-stručni skup Šokačka i bunjevačka tradicijska kultura u suvremenoj književnosti i kulturi održan je 4. i 5. svibnja u Osijeku i Mohaču u sklopu kulturne manifestacije Urbani Šokci. U organizaciju ove manifestacije, održane 13. godinu za redom, uključene se udruge i ustanove iz triju država: Šokačka grana Osijek, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata u Subotici, Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj u Pečuhu, Vinkovački šokački rodovi te Muzej Kanizsai Dorottya u Mohaču.

Osječki dio skupa započeo je predstavljanjem fotomonografije Baranjske hrvatske nošnje – podravski Šokci i zbornika Tradicijska kultura i kulturna baština Šokaca i Bunjevaca – zemlja, čuvari i baštinici u kojemu su objavljeni radovi s prošlogodišnjih saziva znanstveno-stručnih skupova pod uredništvom Ružice Pšihistal i Katarine Dimišić, a u sunakladništvu Šokačke grane Osijek i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Zbornik, moglo se čuti, donosi znanstvene, stručne i stručno popularne radove kojima potiču daljnja istraživanja, ali i primjena istraživanja u KUD-ovima, centrima za kulturu, muzejima i drugim ustanovama. Različiti interesi i različite perspektive autora postavljaju multidisciplinarni okvir, što pridonosi širem i sveobuhvatnijem pogledu na kulturu ovih područja, a multidisciplinarnost tekstova zbornik čini pristupačnijim širom publici.

Na okruglim stolovima u Osijeku i Mohaču izlagalo je ukupno sedamnaest sudionika, a otvorili su niz važnih i zanimljivih pitanja iz područja tradicijske kulture i književnosti šokačkih i bunjevačkih hrvatskih etničkih skupina s naglaskom na suvremenosti baštine, a u duhu smjernica aktualne Europske godine kulturne baštine.

Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske – Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu, a u potporu skupa uključen je uz ostale i Grad Vinkovci.
(Novosti.hr)