Na bijenalnom znanstvenom skupu sudjelovalo je oko šezdesetak znanstvenika i stručnjaka iz Austrije, BiH, Srbije (Vojvodine), Hrvatske i Mađarske. Organizirali su ga Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj i Odsjek za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Pečuhu u suradnji sa Regionalnim centrom Mađarske akademije znanosti i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata

Na bijenalnom kroatističkom znanstvenom skupu u Pečuhu sudjelovalo je oko šezdesetak znanstvenika i stručnjaka iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Srbije (Vojvodine), Hrvatske i Mađarske.

U organizaciji Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj i Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Pečuhu u suradnji sa Regionalnim centrom Mađarske akademije znanosti i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata 17. i 18. listopada 2014. godine u sjedištu Regionalnog centra Mađarske akademije znanosti u Pečuhu održan je XII. međunarodni kroatistički znanstveni skup.

Sudionike skupa su pozdravili ravnatelj Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj Stjepan Blažetin, prorektor Sveučilišta u Pečuhu Gyula Zeller, prodekan Filozofskog fakulteta u Pečuhu Péter Müller, predsjednik Regionalnog odbora Mađarske akademije znanosti György Kosztolányi, gk Republike Hrvatske Vesna Haluga i glasnogovornik hrvatske manjine u Parlamentu Mišo Hepp.

U pozdravnim je govorima istaknuto da su hrvatska kultura i jezik na više razina prisutni u regiji i gradu Pečuhu. Raznoliki program dokazuje široki znanstveni interes ZZHM-a i Odsjeka za kroatistiku, a priređivačima je čestitano na vrlo dobroj organizaciji. Prodekan Müller je još dodao kako mu je iznimno drago što Odsjek za kroatistiku ima dobre odnose sa partnerskim ustanovama iz Hrvatske (Zagreb, Osijek, Zadar).

Susret je jedan od najvećih takvih manifestacija izvan granica RH i ima tradiciju dužu od dva desetljeća. ijekom zanimljivih predavanja raspravljalo se o jezikoslovnim, književnog-znanstvenim, kulturološkim i povijesnim temama. Među sudionicima našla su se najpoznatija imena kroatističkih, kulturoloških i povijesnih znanosti te lijep broj mladih znanstvenika iz Mađarske i Hrvatske, kojima ova konferencija pruža mogućnost da se predstave široj javnosti i iznesu rezultate svojih istraživanja. Skup su posjetili studenti Odsjeka za hrvatski jezik i književnost i profesori pečuške hrvatske škole Miroslava Krleže.

Nakon svečanog otvorenja slijedila su plenarna izlaganja Ljiljane Kolenić (Osijek), Hrvatski književni jezik u Matoševo vrijeme i Krešimira Bagića (Zagreb), Hrvatska književnost i kultura dvadesetih. Poslijepodne nastavljen je rad u sekcijama koje su bile raspoređene po aktualnim i stalnim temama skupa: Jezikoslovlje, 100. obljetnica početka I. svjetskog rata, Književnost i kultura I., Književnost i kultura II., 100. obljetnica smrti Antuna Gustava Matoša te Dvo- i višejezičnost, metodička pitanja. Priređeno je i predstavljanje Zbornika s XI. međunarodnog kroatističkog skupa. O zborniku radova govorili su dr. Ernest Barić i urednik dr. Stjepan Blažetin. U zborniku se nalaze pisane verzije predavanja održanih na XI. međunarodnom kroatističkom znanstvenom skupu u Pečuhu 2012. godine. Knjiga obaseže 617 stranica i sadrži 48 radova.
Nakon radnoga dijela sudionici su posjetili sveučilišnu i gradsku knjižnicu „Centar znanja“ i Kulturnu četvrt Zsolnay gdje je gostima o životu i radu obitelji Zsolnay govorila profesorica Eva Polgar.

Održavanje XII. međunarodnoga kroatističkog znanstvenog skupa uz organizatore podupirali su: Ministarstvo ljudskih resursa i Filozofski fakultet Sveučilišta u Pečuhu.
(mhti.hu)