Svrha ovog foruma je bila, kako su priopćili organizatori, razmjena iskustava, ali i osmišljavanje i pokretanje zajedničkih projekata posebno s obzirom na brojne mogućnosti otvorene hrvatskim članstvom u EU

U Berlinu je u utorak, 14. siječnja u organizaciji ministarstava vanjskih poslova Njemačke i Hrvatske održan prvi Hrvatsko- njemački forum na kojem su predstavnici gospodarstva i politike razmatrali mogućnosti dalje suradnje između Njemačke i Hrvatske ali i unutar Europe.
Na Forumu su predstavnici političkog, diplomatskog i civilnog života kao i predstavnici gospodarstva pokušali pronaći načina za produbljivanje njemačko-hrvatskih odnosa.
Forum je započeo razmjenom podataka mladih poduzetnika i predstavljanjem raznih projekata. U predstavljanju obrazovanih programa spomenut je i Centar za europsku naobrazbu koji bi se nalazio u Zagrebu ali u čijem radu bi sudjelovale i ostale zemlje regije jugoistočne Europe.
U tom smislu je posebice istaknut obrazovni sustav u Njemačkoj koji karakterizira pojačana kombinacija praktične i teoretske nastave pri čemu je posebna težina na izobrazbi izravno u tvrtkama.
Svrha ovog foruma je bila, kako su priopćili organizatori, razmjena iskustava, ali i osmišljavanje i pokretanje zajedničkih projekata posebno s obzirom na brojne mogućnosti otvorene hrvatskim članstvom u EU.
Raspravljalo se u grupama po prioritetnim područjima: kohezijska politika – korištenje i upravljanje EU fondovima energetika i infrastruktura – nova tehnologija; sinergija između poduzetništva, obrazovanja/dualnog obrazovanja te vladine politike.
Ministri vanjskih poslova Hrvatske i Njemačke Vesna Pusić i Frank-Walter Steinmeier pozdravili su osnivanje Njemačko-hrvatskog foruma a njemački ministar izrazio je nadu da je današnji forum nastaviti i u budućnosti.
(www.poslovni.hr)