Povodom stogodišnjice od prvoga objavljivanja “Priča iz davnine” Ivane Brlić Mažuranić otvorit će se izložba ilustracija i lutaka dviju značajnih umjetnica

Povodom stogodišnjice od prvoga objavljivanja “Priča iz davnine” Ivane Brlić Mažuranić (Matica hrvatska, 1916.) u zagrebačkoj Knjižnici Vladimira Nazora otvorit će se izložba ilustracija i lutaka dviju značajnih umjetnica, majke i kćeri, Cvijete Job i Vesne Balabanić.
Izložba Odrastanje u šumi Striborovoj : 100 godina Priča iz davnine Ivane Brlić Mažuranić otvara se 4. veljače, a bit će dostupna publici do 29. veljače.
Nitko tako gladno ne guta svijet očima poput djeteta, nitko poput njega tako živo ne vidi boje i oblike kako nam pričaju priču u svakom uglu svijeta samo ako valjano pogledamo. No i kada nam se učini da kroz odrastanje izgubimo mnogo od tog neprestanog oduševljenja, umjetnost je ta koja nas nježno natjera da jače otvorimo oči i vidimo poznati prizor svježim pogledom. Neodoljiva privlačnost ovih bajki upravo je u iskrenoj ljubavi prema onom djetinjem u svima nama pa iako je riječ o različitim medijima, riječ, slika i lutka jednako lako oživljavaju pred našim očima. Magija riječi Ivane Brlić-Mažuranić oblikovala je uvijek iznova fascinantne bajkovite figure te nije začudno da je upravo njezin rad bio tako plodnom inspiracijom za umjetnice srodnih senzibiliteta.
Ilustracije Cvijete Job u svijesti su niza čitateljskih generacija neodvojivi dio bajkovitog svijeta velike spisateljice, neiscrpno mnoštvo detalja i duhovitost koja prožima njezine radove upravo hipnotizira pri svakom ponovnom pogledu na njih. Slikarica i kreatorica lutaka Vesna Balabanić utkala je pak u kazališni medij, tako efemeran, a tako živ, ne samo majčinu estetiku s opipljivom ljubavlju, već i ponudila još jednu novu perspektivu za recepciju besmrtnih tekstova Ivane Brlić-Mažuranić.
Slovo na papiru, potezi kista ili lutka od stiropora i tkanine traže od nas da im udahnemo život vlastitom maštom, da pristanemo na igru i prepustimo se bajci makar na trenutak… (Ana Fazekaš)

Tijekom veljače u Knjižnici Vladimira Nazora održavat će se Čitkaranja / Čituckanja “Priča iz davnine”, likovno-lutkarske radionice Ive Lipovac, a Dijana Zalar održat će predavanje “Mitološka bića u hrvatskih bajkopisaca i fantastičara” 18. veljače u 18 sati.
(www.mvinfo.hr)