Iz sredstava Državnog proračuna RH za 2014. godinu u ukupnom iznosu od 20 milijuna kuna financirat će se 29 programa i projekata: 7 programa i projekata iz područja obrazovanja i znanosti, 7 programa i projekata iz područja zdravstva, 10 programa i projekata iz područja kulture i 5 programa i projekta iz ostalih područja

Na 197. sjednici, održanoj 4. prosinca 2014., Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o raspodjeli sredstava za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u BiH, kao i za pomoć poplavom pogođenim područjima u Bosni i Hercegovini iz sredstava Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2014. godinu u ukupnom iznosu od 20 milijuna kuna:
U 2014. godini financirat će se 29 programa i projekata: 7 programa i projekata iz područja obrazovanja i znanosti, 7 programa i projekata iz područja zdravstva, 10 programa i projekata iz područja kulture i 5 programa i projekta iz ostalih područja. Privitak

Temeljni kriterij za odabir programa i projekata bio je da se njihovim financiranjem u znatnoj mjeri i dugoročno pridonese održivom opstanku, povratku i ostanku Hrvata u BiH. Osim toga, vodilo se računa o ravnomjernoj zemljopisnoj raspoređenosti projekata, o potencijalima koje projekti pružaju za direktno i indirektno otvaranje radnih mjesta, kao i o učincima koji imaju na cjelokupan život Hrvata u BiH.
Republika Hrvatska kontinuirano skrbi o pripadnicima hrvatskog naroda u BiH provodeći različite programe pomoći čiji je cilj stvaranje gospodarskih i socijalnih uvjeta za ostanak Hrvata u Bosni i Hercegovini i održivi povratak onih koji to žele.

Opširnije