Župnik Uzlopa i Trajštofa Željko Odobašić primio je Veliki časni znak u srebru Republike Austrije. Odlikovanje je dobio za svoj angažman na sportskom polju – kao osnivač nogometne reprezentacije svećenika

Župnik Uzlopa i Trajštofa Željko Odobašić u nedjelju, 18.listopada primio je Veliki časni znak u srebru Republike Austrije. Odlikovanje je primio za svoj angažman na sportskom polju. Uz svoj svećenički posao on se uvijek zalagao i za nogomet. Prije 20 godina utemeljio je prvu nogometnu reprezentaciju svećenika širom svijeta. Odobašiću je odlikovanje predao Gerhard Petermann, zastupnik saveznoga predsjednika Heinza Fischera.
Župnik Odobašić se već kao dijete rado loptao. Za vrijeme školovanja dobio je ponudu da igra u najvišoj hrvatskoj ligi, ali odlučio je postati svećenikom. Pokušao je spojiti ove dvije stvari, pa je 1995. u Austriji utemeljio prvu nogometnu reprezentaciju svećenika. Na ovogodišnjem Europskom prvenstvu svećenika u Austriji austrijska reprezentacija osvojila je 13. od ukupno 16 mjesta. Osnivač reprezentacije Željko Odobašić zbog zdravstvenih razloga više ne može sudjelovati u natjecanjima.
Televizijski prijenos dodjele prikazan je u emisiji Burgenland heute, u nedjelju u 19.00 sati na valu ORF 2 Gradišće.
Veliki časni znak u srebru Željko Odobašić primio je u nedjelju dopodne u okviru svete mise u Trajštofu. Svetu misu služio je skupa s biskupom emeritusom Pavlom Ibyjem. Muzički su ju oblikovala djeca osnovne škole Trajštof.
(Hrvatska redakcija ORF-a)