Jedan od najpoznatijih hrvatskih emigranata pronađen je mrtav u svojoj kući u Rovanjskoj kod Zadra. Zbog otmice putničkog zrakoplova na letu od New Yorka do Chicaga u rujnu 1976. Bušić je 1977. u Americi osuđen na doživotni zatvor. Pomilovan je u srpnju 2008. kada se vraća u Hrvatsku. Nakon povratka politički se angažirao kroz stranku HSP dr. Ante Starčević, a zatim kroz udrugu ‘Hrvatski plamen’

 

Jedan od najpoznatijih hrvatskih emigranata Zvonko Bušić pronađen je mrtav u svojoj kući u Rovanjskoj kod Zadra. Život si je oduzeo hicem iz vatrenog oružja. Pronašla ga je supruga Julienne Eden Bušić. Jutros oko 7 sati primili smo dojavu iz hitne medicinske pomoći u Zadru da im se javila ženska osoba iz Rovanjske i rekla im da joj je 67-godišnji muž vjerojatno izvršio samoubojstvo, rekao za HTV glasnogovornik zadarske policijske uprave Elis Žodan.
‘Ne mogu više živjeti u Platonovoj pećini’
U ime obitelji Zvonka Bušića novinarima se obratio njegov prijatelj Dražen Budiša koji je u Rovanjsku stigao jutros s Murtera. Zvonko je napisao dva oproštajna pisma, supruzi, rodbini, prijateljima i Hrvatima u kojima ih moli za oprost zbog onoga što je jutros učinio jer više nije mogao izdržati. Zaklinje nas da se nastavimo boriti za hrvatstvo i Hrvatsku. Na jednom mjestu u pismu kaže da više nije mogao živjeti u Platonovoj pećini, rekao je Budiša. Dodao je kako je očito sanjati slobodnu Hrvatsku uz sve nevolje bilo lakše nego izdržavati hrvatsku zbilju. Budiša je više puta ponovio da je Zvonko Bušić bio iznimno dobar čovjek.
‘Posebno ga je mučilo što ga smatraju teroristom i ubojicom’
Bušićev prijatelj Josip Đerek iz Imotskoga, koji je tadođer stigao u Rovanjsku, kazao je kako Bušić ni s čim nije odavao da bi mogao počiniti samoubojstvo. ‘Nije imao specijalnih muka, osim čuđenja nad nemogućnošću da se država uredi tako da pristojno funkcionira. Nije mogao shvatiti da možemo danas govoriti jedno, a za 24 sata nešto sasvim stoto. Nije on bio razočaran u narod i narodni odabir, ali nije shvaćao da se nešto može raditi naopako i stalno tako’, kazao je Đerek novinaru HTV-a Vladimiru Šetki. Kaže da ga je posebno mučilo što su ga neki smatrali teroristom i ubojicom. Još se uvijek ne zna, rekao je Đerek, hoće li Bušić biti pokopan u Zagrebu ili u rodnoj Gorici, mjestu na granici Hrvatske i BiH.
Za jedne domoljub, za druge terorist
Zbog otmice putničkog zrakoplova sa 76 putnika na letu od New Yorka do Chicaga u rujnu 1976., kojom je htio upozoriti svijet na položaj Hrvatske u Jugoslaviji, i pogibije policajca prilikom deaktivacije bombe koju je ostavio u pretincu njuorške podzemne željeznice, Bušić je 1977. u Americi osuđen na doživotni zatvor. Pomilovan je u srpnju 2008. kada se vraća u Hrvatsku. Njegova supruga Julienne proglašena je krivom za otmicu i iz zatvora je puštena devedesetih. Nakon povratka Bušić se politički angažirao kroz stranku HSP dr. Ante Starčević, a zatim kroz udrugu ‘Hrvatski plamen’. U kolovozu 2011. objavio je da se povlači jer nije uspio u naumu ujedinjavanja domoljuba i izgradnji politički relevantne fronte.
(HRT)

Video-prilog
HRT