Akademik, dramatičar, redatelj i glumac Domingo Mihovilovic Rajcevic Tessier, čija su djela obilježila izvedbene umjetnosti suvremenoga doba, zadužio je čileansku i hrvatsku kulturu vrijednim prinosima

Akademik, dramatičar, redatelj i glumac Domingo Mihovilovic Rajcevic Tessier (Punta Arenas, 13. kolovoza 1918. – Santiago, 10. ožujak 2014.), čija su djela obilježila izvedbene umjetnosti suvremenoga doba, zadužio je čileansku i hrvatsku kulturu vrijednim prinosima.

Dana 10. ožujka 2014. zauvijek nas je napustio akademik i svestrani umjetnik bračkih korijena Domingo Mihovilovic Rajcevic, kulturnoj javnosti poznat pod imenom Domingo Tessier – čija su djela obilježila izvedbene umjetnosti suvremenoga doba kao i dramsku književnost Čilea.
Glumac, redatelj i pisac Domingo Mihovilovic Rajcevic rođen je u Punta Arenasu 13. kolovoza 1918. u obitelji hrvatskih doseljenika iz Škripa s otoka Brača, s čijim su ga mještanima i prirodnim ljepotama vezale snažne emocije čitavog života.
Počevši kao glumac u kazališnoj skupini Vicenta Borica Crnosije, koji je vodio hrvatsko sokolarsko društvo na jugu Čilea, nakon redovitog školovanja i stjecanja akademske naobrazbe afirmira se u glavnome gradu Čilea Santiagu kao glumac i redatelj nacionalnog kazališta, te kasniji osnivač čileanskog teatrološkog muzeja.

Tessier je zapaženo stvarao i za film kao i televiziju. U suradnji s uglednim književnicima hrvatskih korijena Pepitom Turinom i Zlatkom Brncicem bio je osnivač Eksperimentalnog kazališta na Čileanskom sveučilištu.
Dobitnik je brojnih čileanskih strukovnih nagrada. Za osobite zasluge za kulturu odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.
U literarnoj ostavštini čileanskog Hrvata Dominga Mihovilovica Rajcevica Tessiera ostaju nam vrijedna djela kao što su ”Linda” (1960.), ”NN”(1965.), ”Tercer piso al Fondo” (1966.), ”Tablas, laminas, alambre de puas y demases” (1973.), ”Luka Milic, medico-cirujano” (1975.), ”Por Joel” (1982.) i teatrološka povijesna monografija ”Amor y humor del teatro” (1995.). Hrvatsku kulturu i literaturu zadužio je prijevodima naše književnosti na španjolski jezik. S druge strane Tessierova je djela izvrsno prevodio u Republici Hrvatskoj renomirani prevoditelj s španjolskoga jezika profesor Jerko Ljubetić u splitskoj Nakladi Bošković. Prevoditelj Jerko LJubetić je najzaslužniji za ubaštinjenja u hrvatsku literarnu riznicu djela uglednih čileanskih pisaca hrvatskih korijena, među kojima su i komadi Dominga Tessiera i njegova vlastitoga brata Nicolása Mihovilovića Rajčevića (Punta Arenas, 25. veljače 1916. – Quilpue, Santiago, 31. srpnja 1986.) također cijenjenog čileansko-hrvatskoga književnika.
Domingo Mihovilovic Rajcevic Tessier bio je redovni član Čileanske akademije lijepih umjetnosti.

Tekst: Vesna Kukavica

Više:
http://www.latercera.com/noticia/cultura/2014/03/1453-568866-9-fallece-el-experimentado-actor-domingo-tessier.shtml

http://es.wikipedia.org/wiki/Domingo_Tessier