Objelodanio je knjigu priča „Roman o Ljiljani“ te više od dvije stotine književno-kritičkih tekstova, eseja, ogleda, studija, prikaza, recenzija, političkih kolumni… Pripovijetkama je zastupljen u nekoliko izbora i antologija u RH i u BiH, a „Roman o Ljiljani“ uvršten je u ediciju „Hrvatska književnost u BiH u 100 knjiga“. Bio je članom Društva hrvatskih književnika (Zagreb) i Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne (Mostar), kojemu je jedan od utemeljitelja te prvi dopredsjednik

U ponedjeljak, 9. siječnja u 61. godini života napustio nas je književnik, novinar, slikar i kipar Jozo Mašić. Posljednji ispraćaj bit će u utorak, 10. siječnja na mjesnome groblju u Sarajlijama kod Tomislavgrada u 14 sati.

Jozo Mašić rođen je 13. studenog 1956. godine u Tomislavgradu, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju, a zvanje profesora hrvatskoga jezika i književnosti stekao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Dugo godina bavio se novinarstvom. U vrijeme Domovinskog rata bio je glavnim i odgovornim urednikom Tomislavgradskih ratnih novina (TRN). U to vrijeme, kao tajnik Matice hrvatske – ogranak Tomislavgrad, priredio je niz izložaba, tribina, predstavljanja knjiga, književnih večeri… U vrijeme Domovinskog rata jedan je od utemeljitelja i urednika Hercegbosanske novinske agencije (HABENA) u Mostaru, zatim glavni urednik tjedna „Horizont“ te stručni savjetnik za kulturno-umjetničke programe u Domu kulture (danas KIC) u Tomislavgradu, gdje jedno vrijeme obnašao dužnost pomoćnika ministra za kulturu, prosvjetu i šport općine Tomislavgrad.

Bavio se književnim i književno-kritičnim radom od pokretanja „Naših ognjišta“. Objelodanio je knjigu priča „Roman o Ljiljani“ te više od dvije stotine književno-kritičkih tekstova, eseja, ogleda, studija, prikaza, recenzija, političkih kolumni… Pripovijetkama je zastupljen u nekoliko izbora i antologija u RH i u BiH, a „Roman o Ljiljani“ uvršten je u ediciju, „Hrvatska književnost u BiH u 100 knjiga“. Bio je članom Društva hrvatskih književnika (Zagreb) i Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne (Mostar), kojemu je jedan od utemeljitelja te prvi dopredsjednik.

Bavio se slikarstvom i kiparstvom, a s glumcima amaterima iz Tomislavgrada i Čapljine na scenu je postavio nekoliko (svojih i „tuđih“) dramskih tekstova. Zadnjih godina Jozo Mašić bio je zaposlen u Srednjoj strukovnoj školi, a potom je obnašao dužnost ravnatelja u gimnaziji Marka Marulića.

Prije nekoliko dana (3. siječnja 2017.) u Tomislavgradu je predstavljena njegova nova zbirka pripovijedaka Ljudi i tice na kojoj zbog bolesti nije mogao nazočiti.
(DHK)