Odabrano 19 naslova za natječaj „Best Book Design from all over the World“ i izložbu „Book Art International“ koja se održava u sklopu Međunarodnoga sajma knjiga u Frankfurtu

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu privela je kraju natječaj Hrvatska lijepa knjiga, koji je organiziran kako bi se izabrale knjige hrvatskih nakladnika za sudjelovanje na međunarodnome natječaju Best Book Design from all over the World, koji će se tijekom ožujka sljedeće godine održati u Leipzigu, te izložbu Book Art International, koja se održava u sklopu Međunarodnoga sajma knjiga u Frankfurtu.

Ocjenjivački sud, u čijem su sastavu bili akademik Josip Bratulić, akademik Tonko Maroević, dr. sc. Mikica Maštrović, akademski grafičar Luka Gusić i akademski slikar-grafičar Danijel Srdarev, izabrao je sljedeće naslove:

1. Život način uporabe, Georges Perec, Meandar Media
2. Ushiti, zamjeranja, opčinjenosti, Tatjana Gromača, Fraktura
3. Unatrag, Branko Čegec, Meandar Media
4. Škola narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ 1926. – 1939. Arhitektura i sanitarna tehnika u službi napretka, Dubravka Kisić, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Hrvatski muzej arhitekture
5. Rukovet Josip Vaništa, ur. akademik Velimir Neidhardt, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti
6. Ivan Picelj/retrospektiva grafike, mr. sc. Slavica Marković, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Kabinet grafike
7. General Kiro Miš, Hrvoje Kovačević, Školska knjiga
8. Radovan Tajder. Arhitektura/arhitekt, Marina Bagarić, Muzej za umjetnost i obrt, UPI2M PLUS d.o.o.
9. Knjiga prozorâ, Semezdin Mehmedinović, Fraktura
10. Bolonjske slike hrvatske povijesti. Politička ikonografija zidnih slika u ilirsko-ugarskom kolegiju u Bolonji, Daniel Premerl, Leykam international
11. Pucanj ispred, Daniil Harms, Petikat
12. Marko Rašica, Sanja Žaja Vrbica, Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske
13. Tabula rasa, Zvonko Maković, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Gliptoteka
14. Kronotop hrvatskoga performansa: od Travelera do danas, Suzana Marjanić, Udruga Bijeli val, Institut za etnologiju i folkloristiku, Školska knjiga
15. Katedrala Velike Gospe u Dubrovniku, skupina autora, Institut za povijest umjetnosti, Gradska župa Gospe Velike, ArTresor naklada
16. Ljubičasta čitanka, Čitanka za peti razred osnovne škole, Levak, Močibob, Sandalić, Skopljak-Barić, Profil International d.o.o.
17. Zelena čitanka, Čitanka za šesti razred osnovne škole, Levak, Močibob, Sandalić, Skopljak-Barić, Profil International d.o.o.
18. Modra čitanka, Čitanka za sedmi razred osnovne škole, Levak, Močibob, Sandalić, Skopljak-Barić, Profil International d.o.o.
19. Narančasta čitanka, Čitanka za osmi razred osnovne škole, Levak, Močibob, Sandalić, Skopljak-Barić, Profil International d.o.o.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu zahvaljuje svima koji su poslali knjige na natječaj te čestita nakladnicima koji su uvršteni u izbor.

Podsjećamo da je Zaklada Stiftung Buchkunst iz Frankfurta na Majni i ove godine povjerila Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu organizaciju izbora knjiga za natječaj Best Book Design from all over the World i izložbu Book Art International, na kojima se predstavljaju dosegnute razine stvaralaštva likovnih urednika, dizajnera te tiskarskoga umijeća. Svi zainteresirani hrvatski nakladnici mogli su do 1. prosinca 2014. prijaviti svoje lijepo oblikovane knjige na natječaj Hrvatska lijepa knjiga, u kategorijama književnost, znanost, monografije o umjetnosti i umjetnicima i fotomonografije, knjige za djecu i mladež, školske knjige, bibliofilska i reprint izdanja te katalozi. Na natječaj je pristigao sveukupno 101 naslov.

Odabrane knjige nakon sajmova u Leipzigu i Frankfurtu postaju dio fonda German Musem of Books and Writing, koji je dio Njemačke nacionalne knjižnice (Die Deutsche Bibliothek).

U ovogodišnjem izboru najljepših hrvatskih knjiga još jednom prevladavaju svesci posvećeni likovnim umjetnostima, gdje se oblikovne intervencije i impaginacije strogo usklađuju s imanentnim vrijednostima slike, grafike, kipa ili građevine. U monumentalnom trotomnom prikazu domaće prakse performansa posebno je naglašena jedinstvenost obuhvata, cjelina je shvaćena kao živi, kontinuirani akt. Treba pohvaliti i nastojanje za što življim i diferenciranijim tretiranjem problematike školske čitanke, gdje kvartet izdavača Profil International prikazuje istodobno rijetku koherenciju programa i naglašenu posebnost svake faze realizacije. Odabrani svesci pjesama i proze odlikuju se primjerenošću grafičkih rješenja, a rijetki primjerci slikovnica naglašenom individualnošću crtačkih rukopisa.
(Tonko Maroević)