Varaždinski biskup Josip Mrzljak blagoslovio obnovljene orgulje crkve Sv. Florijana u Varaždinu, koje se smatraju najstarijim sačuvanim orguljama u Hrvatskoj. Ovaj pravi europski orguljski biser, koji je raritet i po svojoj neobično ukrašenoj vanjštini, odnosno posebnom osliku kućišta, izrađen je u prvoj polovici 17. stoljeća

Varaždinski biskup Josip Mrzljak blagoslovio je 4. svibnja, na početku svečanog večernjeg misnog slavlja, obnovljene orgulje crkve Sv. Florijana u Varaždinu, koje se smatraju najstarijim sačuvanim orguljama u Hrvatskoj.
Ovaj pravi europski orguljski biser, koji je raritet i po svojoj neobično ukrašenoj vanjštini, odnosno posebnom osliku kućišta, izrađen je u prvoj polovici 17. stoljeća. Organološki stručnjaci ove varaždinske orgulje stavljaju u sam vrh europske orguljske baštine.
Na kraju mise, varaždinski vatrogasci, darovali su biskupu Mrzljaku prigodnu plaketu u spomen na ovaj ponovno oživljeni zajednički susret.
U nastavku je bilo riječi o obnovi orgulja te je inicijator njihove obnove i autor projekta obnove prof. Zdenko Kuščer, ravnatelj Orguljaške zaklade „Don Petar Nakić“, govorio o potrebi obnove ovog europskog bisera, nesumnjivo najstarijih sačuvanih orgulja u Hrvatskoj, izrađenima prije 1644. godine, koje su posebno zanimljive organološkim stručnjacima. O obnovi orgulja govorio je Tomislav Heferer iz svoje restauratorske radionice, dok je za restauraciju raritetne obojenosti kućišta zaslužan Velimir Ivezić.
Heferer je istaknuo da je, prema organološkim analizama, riječ o manjim orguljama s pet registara. Prvotno su bile građene za varaždinsku isusovačku crkvu, današnju katedralu, a oko 1780. godine postavljene su u crkvi Sv. Florijana. Povijesno i organološki iznimno su dragocjeni instrument. Premda su bile vrlo zapuštene, imale su sačuvana svirala, što je vrlo rijedak slučaj u svijetu. Već na početku obnove uočena je njihova posebnost u oblikovanju svirala na kojima se ističe godina 1644., te se nepobitno može reći da ih je napravila ista radionica koja je izradila lepoglavske orgulje 1649. godine. Istaknuo je da su kao restauratori iznimno zadovoljni uspjehom obnove koja je ponovno otkrila kvalitete ovih orgulja.
Potom je uslijedio kraći koncert kolaudacije koju je izveo orguljaš mo. Višeslav Jaklin. Tijekom mise i na kolaudaciji nastupili su župni zbor i oktet Donum te dugogodišnji župni orguljaš Ivan Jaklin, koji je svoju orguljašku službu započeo prije više od 40 godina upravo u crkvi Sv. Florijana.
(IKA/Laudato)