Zavod je napunio punih pet godina djelovanja. Na svečanosti će, uz obraćanje nekoliko uzvanika i gostiju, biti upriličen prigodni kulturno-umjetnički program tijekom kojega će biti otvoren i novi likovni postav u prostorijama Zavoda – iz kolekcije slika Đure Lončara, autorice povjesničarke umjetnosti Ljubice Vuković Dulić

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata ove, 2014. godine napunio je punih pet godina djelovanja. U tom povodu, u četvrtak, 13. veljače, u prostorijama Zavoda bit će upriličena proslava ovoga jubileja. Prva profesionalna ustanova u području kulture u Vojvodini, koja ima za cilj rad na očuvanju, unaprjeđenju i razvoju kulture vojvođanskih Hrvata, osnovana je tijekom mjeseca ožujka 2008. godine, ali je s djelatnim radom počela početkom 2009. godine.
Na svečanosti će, uz obraćanje nekoliko uzvanika i gostiju, biti upriličen prigodni kulturno-umjetnički program tijekom kojega će biti otvoren i novi likovni postav u prostorijama Zavoda – iz kolekcije slika Đure Lončara, autorice povjesničarke umjetnosti Ljubice Vuković Dulić. Izložba prezentira dio kolekcije hrvatskih slikara iz Vojvodine: Martina Džavića, Ivana Balaževića, Josipa Skenderovića Age, Katarine Tonković Marijanski, Gustava Matkovića, Ivana Tikvickog, Marka Vukovića, Šime Peića, Laure Peić Sagmeister, Cile Bajić, Ilone Bačić, Ane Bukvić i Ruže Tumbas. Postavka, heterogena prema različitim kriterijima, ima za cilj prezentirati do sada ne često izlagane radove ovih autora.
Đuro Lončar (1928. – 2013.) bio je predavač na Ekonomskom fakultetu u Subotici, publicist i kulturni djelatnik koji je među prvima bio donator Zavoda. Dijelove svoje bogate knjižnice i arhive darovao je Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata, što je činilo začetke knjižnice koja čuva dokumente i prati suvremenu povijest ovdašnjih Hrvata. No, Đuro Lončar je bio i pasionirani kolekcionar zavičajnih umjetnina. Posjedovao je pozamašan broj likovnih djela većine subotičkih likovnih umjetnika XX. stoljeća.
Postav iz kolekcije slika Đure Lončara upriličujemo kao čin zahvale za potporu koju nam je pružao. Kolekciju slika Đure Lončara čini više od stotinu radova, ponajviše subotičkih zavičajnih slikara koji odražavaju interes i afinitet ovog kolekcionara. Radovi u kolekciji predstavljaju autore koji su stvarali od kraja dvadesetih godina XX. stoljeća pa sve do suvremenih autora. Kolekcija, osim što pruža širi uvid u stvaralaštvo pojedinih autora, predstavlja jedan od primjera spremnosti kolekcionara da se zbirka učini i javno dostupnom.
Na proslavi, koja počinje u 13 sati, očekuju se predstavnici osnivača – iz Autonomne Pokrajine Vojvodine potpredsjednik pokrajinske Vlade i pokrajinski tajnik za kulturu i javno informiranje Slaviša Grujić sa suradnicima te predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Slaven Bačić, potom predstavnici hrvatske diplomacije u Republici Srbiji, ravnatelji zavoda za kulturu Mađara, Slovaka, Rumunja i Rusina, te Zavoda za kulturu Vojvodine, članovi Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda, brojni vanjski suradnici Zavoda, kao i predstavnici hrvatskih institucija i udruga te medija.
(ZKVH)