Organizatori konferencije i izložaba su Hrvatski institut za povijest, Hrvatski državni arhiv i Hrvatski povijesni muzej

Izložba ‘Tko su bili ti strašni Hrvati?’ (Who were those ‘terrible Croats’?), na kojoj je prikazan izbor iz arhivskog gradiva o sudjelovanju Hrvata u Tridesetogodišnjem ratu (1618.-1648.), otvorena je u utorak u Hrvatskom državnom arhivu (HDA) u Zagrebu.
Tridesetogodišnji rat jedan je od najvažnijih sukoba u europskoj povijesti, istaknuo je autor izložbe Damir Stanić. Iako je započeo kao sukob katoličke i protestantske strane unutar Svetoga Rimskog Carstva Njemačke Narodnosti, a vjerska problematika bila od velike važnosti tijekom cijelog rata, u njega se zbog svojih partikularnih, napomenuo je Stanić, često svjetovnih interesa, uključio niz europskih država.
U ovom paneuropskom sukobu istaknutu ulogu imali su hrvatski vojnici, koji su zbog svojeg karakterističnog načina ratovanja istodobno izazivali prijezir i poštovanje, naglasio je.

Na izložbi je prikazan izbor iz arhivskog gradiva o sudjelovanju Hrvata u Tridesetogodišnjem ratu koji se čuva u Hrvatskom državnom arhivu, Metropolitanskoj knjižnici Zagrebačke nadbiskupije, Austrijskom državnom arhivu, Arhivu Republike Slovenije, Vojnopovijesnom muzeju u Beču te Vojnom muzeju u Stockholmu.
Predstavljeno je gradivo o nizu još uvijek nedostatno istraženih tema iz povijesti hrvatskih postrojbi u Tridesetogodišnjem ratu, od sudjelovanja u bitkama, problematike nasilja, njihova izgleda i opreme, do biografija istaknutih pojedinaca.
Izložbu je otvorio državni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak.
Autor izložbe je Damir Stanić uz stručnu suradnju Vladimira Brnardića. Karte i kronologiju izradio je Filip Hren, a prijevod s latinskog načinila je Maja Pajnić.
Izložba je postavljena u sklopu dvodnevne međunarodne konferencije, koja se održava u povodu 400. obljetnice početka Tridesetogodišnjega rata.
U sklopu konferencije poslijepodne istoga dana je i u Hrvatskom povijesnom muzeju otvorena izložba ‘Mač, koplje i bure baruta’, kojom se na temelju odabrane građe iz fundusa muzeja nastoji potkrijepiti i vizualizirati sjećanje na ovaj paneuropski sukob.

Vojnici s područja Hrvatske bili su jedni od ključnih sudionika, a Nikola Zrinski, Juraj Rattkay, Nikola Ostrošić te Nikola Kapilet neki su od istaknutih imena Tridesetogodišnjega rata.
Osim njihovih grafika u Hrvatskom povijesnom muzeju izložene su i grafike tadašnjih europskih vladara i vojskovođa čija su djelovanja ostavila neizbrisiv trag u tom ratu.
Izložba je popraćena oružjem, vojnom opremom, zastavama, zemljovidima i kovanicama iz toga doba.
Autor izložbe je Mislav Barić, a likovni postav potpisuju Ivana Asić, Ana Filep i Ozren Solić.
Konferenciju i izložbe organizirali su Hrvatski institut za povijest, Hrvatski državni arhiv i Hrvatski povijesni muzej. Konferencija se održala pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i Grada Zagreba. Obje izložbe su otvorene do 7. lipnja. (Hina)