Hrvatski građani iskazali su povjerenje Tuđmanu na prvim neposrednim predsjedničkim izborima 1992. godine, a potom i na predsjedničkim izborima 1995. Drugi predsjednički mandat nije završio, umro je 10. prosinca 1999.

 

Navršilo se 13 godina od smrti prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja samostalne hrvatske države Franje Tuđmana. Rođen je 1922. godine u Velikom Trgovišću. Bio je aktivni sudionik u antifašističkog pokreta, a zbog stavova o hrvatskom nacionalnom pitanju u tadašnjoj SFRJ bio je osuđivan i zatvaran.
Na čelo hrvatske države formalno je došao krajem svibnja 1990., kad je na prvoj sjednici višestranačkog Sabora izabran za predsjednika Predsjedništva, a predsjednik Republike postao je 26. lipnja iste godine. Nakon prvih višestranačkih izbora radio je na organizaciji države i njezinu međunarodnom priznanju. Pod Tuđmanovim vodstvom Hrvatska je postala neovisna država, oduprla se agresiji JNA, oslobodila okupirana područja i ostvarila suverenitet na cijelom teritoriju.
Hrvatski građani iskazali su povjerenje Tuđmanu i na prvim neposrednim predsjedničkim izborima 1992. godine, a potom i na predsjedničkim izborima 1995. Drugi predsjednički mandat nije završio, umro je 10. prosinca 1999.
Franjo Tuđman bio je i utemeljitelj Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) na čijem je čelu bio do kraja života.
Misu zadušnicu u svetištu Sveta Mati Slobode u Zagrebu predvodio je vojni ordinarij Juraj Jezerinac. Nakon mise predstavljena je monografija vojno-redarstvenih postrojbi Oružanih snaga RH. Predstavljači su bili umirovljeni general zbora Josip Lucić, umirovljeni pukovnik Antun Moguš i dr. sc. Jakša Raguž.
Udruga za hrvatski identitet i prosperitet (HIP) organizira u srijedu, 12. prosinca svečanu akademiju u povodu 13. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja moderne hrvatske države dr. Franje Tuđmana. Svečana akademija održat će se u Hrvatskom institutu za povijest, Zlatna dvorana, Opatička 10, Zagreb, s početkom u 18 sati.
Na akademiji će govoriti monsinjor Ivan Miklenić, dr. sc. Ante Nazor, dr.sc. Đuro Njavro i admiral Davor Domazet Lošo.
(http://www.laudato.hr)