Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjesnom groblju i mjestu njihovog pogubljenja te prigodnim riječima i molitvama nazočni skup prisjetio se je hrvatskih velikana, odavši im počast. Misno slavlje u mjesnoj katedrali u Bečkom Novom Mjestu predvodio je Antun Hoblaj, dekan Donjomeđimurskog dekanata i župnik crkve Sv. Jakoba u Prelogu

Predstavnici veleposlanstva Republike Hrvatske u Austriji, hrvatskih udruga iz Beča i ostalih austrijskih i hrvatskih gradova, posebice, Čakovca i Karlovca, gradišćanskih Hrvata, Skupštine Međimurske županije, Družbe „Braća Hrvatskog zmaja“ – Zmajski stol Čakovec, povijesne postrojbe Zrinske garde Čakovec, Matice Hrvatske, čakovečke Župe sv. Nikole biskupa i načelnici Zajednice hrvatskih općina, obilježili su u nedjelju 343. obljetnicu pogubljenja hrvatskih velikana i mučenika Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u Bečkom Novom Mjestu. Zrinski i Frankopan su u tom gradiću, šezdeset kilometara južno od Beča, pogubljeni 30. travnja 1671. godine.
– Zrinski i Frankopan su izraz povijesne istine i neprolaznog sjećanja na velikane hrvatske povijesti koji su utrli put stvaranju današnje samostalne i europske Hrvatske – rekao je na prigodnog svečanosti u Bečkom Novom Mjestu hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota, posebno zahvalivši Družbi „Braća Hrvatskog zmaja“ – Zmajski stol Čakovec i postrojbama Zrinske garde Čakovec na njihovom vjernom čuvanju hrvatske tradicije i uspomena na velikane hrvatske povijesti.
Bakota je istaknuo povijesni značaj obilježavanja ovog spomendana za mlade generacije Hrvata. Istoga mišljenja je i međimurski župan Matija Posavec koji je rekao da bez poznavanje vlastite prošlosti nema budućnosti. Osvrnuo se je na ideale nacionalnog ponosa i kulturne samosvijesti dvojice velikih vizionara koji su žrtvovali svoje živote suprotstavljajući se neprihvatljivom.
Pročelnik Družbe „Braća Hrvatskog zmaja“- Zmajski stol Čakovec Marijan Ramušćak podsjetio je na povijesno-političke prilike u kojima su Zrinski i Frankopan živjeli, na njihove živote i pogiblju.
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjesnom groblju gdje su do 1919. godine bili posmrtni ostaci Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana i mjestu njihovog pogubljenja te prigodnim riječima i molitvama nazočni skup prisjetio se je hrvatskih velikana, odavši im počast. Misno slavlje u mjesnoj katedrali u Bečkom Novom Mjestu predvodio je Antun Hoblaj, dekan Donjomeđimurskog dekanata i župnik crkve Sv. Jakoba u Prelogu.
Obilježavanju 343. obljetnice Zrinskog i Frankopana bila je nazočna i ministrica savjetnica za kulturu u hrvatskom veleposlanstvu u Beču dr. Zdenka Weber. Glazbeni okvir svečanosti dao je međimurski KUD Belica.
(Večernji list)

Tekst: Snježana Herek