Cjelovečernjem programu prethodilo je otkrivanje spomen-poprsja Berislavu Frkiću, dugogodišnjem voditelju Dramskog studija i najzaslužnijem pregaocu „Zorin doma“ koji je svih proteklih desetljeća uspio okupiti generacije karlovačke mladeži i održati visoku izvedbenu razinu predstava

U ponedjeljak, 27. studenoga, u Karlovcu je svečano obilježena 125. godišnjica otvorenja kazališne zgrade podignute za potrebe proba i nastupa Prvog hrvatskog pjevačkog društva „Zora“, koje se osamdesetih godina 19. stoljeća profiliralo kao nezaobilazni nosilac gradskog kulturnog života.
Predstave su se u početku održavale u improviziranim dvoranama (gostionice, kavane, svratišta, kućne pozornice), a 1892. godine Karlovac dobiva dobro opremljenu i prikladnu dvoranu sagrađenu prema nacrtima Gjure Carneluttija u roku od sedam mjeseci i to prilozima građana u neorenesansnom stilu, skladno uklopljenu u okolinu ambijenta i prostor postojećeg parka. Tijekom cjelokupnog vremena svoga postojanja zgrada je imala i ima izraženu obrazovnu, kulturnu i društvenu funkciju u životu Grada i Županije.
Od 1945. godine počinje postupna profesionalizacija ansambla kazališta koje od 1948. godine djeluje kao profesionalno – Karlovačko kazalište ili Narodno gradsko kazalište Karlovac, djelomice i putujuće pokrivajući područja Gorskog kotara, Banije, Korduna i Like. Nakon niza uspješnih predstava, kazalište se polako počinje suočavati s novčanim problemima, odlaskom istaknutih glumaca, te se 31.8.1963. donosi odluka o prestanku djelovanja karlovačkog kazališta.
Kako od 1860. godine počinje i amaterska glumačka djelatnost, ovom je prilikom obilježena i 65. godišnjica djelovanja Dramskog te baletnog studija, osnovanih 1952. nakon ukinuća profesionalnog ansambla.
Cjelovečernjem programu, u kojem su se ulomcima iz svojih produkcija predstavili svi profesionalni i amaterski članovi ansambla, prethodilo je otkrivanje spomen-poprsja Berislavu Frkiću, dugogodišnjem voditelju Dramskog studija i najzaslužnijem pregaocu „Zorin doma“ koji je svih proteklih desetljeća uspio okupiti generacije karlovačke mladeži i održati visoku izvedbenu razinu predstava. Proslavi su nazočili i mnogi suradnici i bivši članovi Dramskog i baletnog studija, te pjevačkog zbora „Zorica“, koji su se rado odazvali ugodnom prisjećanju i izmjenjivanju bogatih zajedničkih uspomena.

Tekst: Ljerka Galic