Najmlađa i najmanja hrvatska katolička misija u Švicarskoj, koju vodi fra Šimun Šito Ćorić, proslavila je 15. obljetnicu postojanja u zajedništvu sa zagrebačkim pomoćnim biskupom Mijom Gorskim

Najmlađa i najmanja hrvatska katolička misija u Švicarskoj, misija Solothurn, koju vodi fra Šimun Šito Ćorić, proslavila je 3. listopada 15. obljetnicu postojanja u zajedništvu sa zagrebačkim pomoćnim biskupom Mijom Gorskim. U prepunoj solothurnskoj katedrali kršćanskih mučenika Sv. Ursa i sv. Viktora, mons. Gorski je tridesetorici hrvatskih krizmanika podijelio sakrament potvrde, koji su veoma aktivno svojim čitanjem, pjevanjem i molitvama sudjelovali na misnom slavlju. Nakon što je na početku misnoga slavlja fra Šito pozdravio biskupa Gorskog i predstavio djelovanje misije u Solothurnu, predstavnik krizmanika Mario Babić zaželio je mons. Gorskom srdačnu dobrodošlicu na tečnom hrvatskom jeziku.
Mons. Gorski prenio je pozdrave biskupa i cijele Crkve u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, zahvalio mjesnom biskupu Felixu Gmueru na susretljivosti te čestitao jubileje misiji i misionaru fra Šiti. Liturgijsko pjevanje na orguljama je pratio orguljaš mo Josip Milić.
Nakon ohrabrujućih i poticajnih riječi mons. Gorskog u propovijedi, krizmanike je pred krizmatelja poveo katehist Mario Lovrić, a na završetku misnoga slavlja nazočnima se obratila i predsjednica Rimokatoličke sinode kantona Solothurn vjeroučiteljica Bernadett Rueckenbacher.
Mons. Gorski predvodio je misna slavlja 4. listopada u župnoj crkvi Sv. Vendelina u Dullikenu, u predgrađu Oltena, te u župnoj crkvi Sv. Marije u Solothurnu. Na završetku misnoga slavlja mons. Nedjeljko Pintarić upoznao je okupljene s razvojem kršćanstva na području današnje Zagrebačke nadbiskupije, stradanjima Crkve u II. svjetskom ratu i poraću te kulturocidu u Domovinskom ratu.
Tijekom susreta nakon misnih slavlja iseljeni su Hrvati rado razgovarali s mons. Gorskim o svome životu u Švicarskoj te važnosti Misije i nazočnosti misionara u njihovim životima. Zbog boljeg organiziranja pastoralnoga rada u kantonima Bern i Solothurn, od 1996. godine fra Šimunu Šiti Ćoriću, koji je tada bio voditelj HKM Bern, kojem je pripadao i kanton Solothurn, povjereno je da organizira zasebnu misiju u kantonu Solothurn. Tako je 1. rujna 2000. godine započela je službeno djelovati HKM Solothurn.
Danas na području kantona Solothurn živi više od 4000 Hrvata, a HKM ima kontakte s više od 600 obitelji, čiji se članovi okupljaju na redovita nedjeljna misna slavlja u Solothurnu, Dullikenu i Balsthalu. Živa je i glazbena-kazališna aktivnost s puno mladih, koji se zajedno s drugim različitim skupinama i aktivnostima okupljaju u Hrvatskoj kući u Oltenu. Misija je bila jedan od pokretača Fonda hrvatskih studenata (FOHS) za pomoć talentiranim mladima slabijeg imovinskog stanja u domovini, s još desetak drugih hrvatskih udruga iz Švicarske. Iz tog se Fonda trenutačno stipendira 15 studenata.
(IKA)