Nakon četverogodišnje stanke objavljen je novi, 13. broj časopisa Glas@NSK. Časopis će se objavljivati dvaput godišnje, uz pripadajuću elektroničku inačicu

Objavljivanjem časopisa Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu svojim čitateljima želi predočiti sadržaje vezane uz aktivnosti, djelovanje te postignuća Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u svezi s informacijskim znanostima i knjižničarstvom, kao i djelovanjem u sklopu šire znanstvene i kulturne zajednice.
Časopis će se objavljivati dvaput godišnje. Uvedene su neke nove rubrike, a neke su sadržajno izmijenjene. Od ovog će broja istodobno biti objavljena i elektronička inačica časopisa, čime se očekuje povećanje njegove dostupnosti, kao i broj mogućih čitatelja.
Okosnica novoga broja Glasa NSK tematski je vezana za nedavno pokrenut Portal elektroničkih izvora za hrvatsku akademsku i znanstvenu zajednicu koji je rezultat projekta Povećanje pristupa elektroničkim izvorima znanstvenih i stručnih informacija – e-Izvori koji se novčano potpomaže iz Europskoga socijalnog fonda u razdoblju od 2014. do 2020. godine.

Budući se u Zbirci rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu nalazi i korespondencija slavnoga hrvatskog skladatelja, maestra Ive Tijardovića, te uglednoga hrvatskog iseljenika dr. Felixa Turela, ovaj broj donosi šest pisama koja otkrivaju dosad potpuno nepoznate podatke u hrvatskoj kulturnoj, a posebno glazbenoj javnosti, o izvedbi operete Mala Floramye 1958. godine u Clevelandu, u američkoj saveznoj državi Ohio.
Nadalje, u ovom će broju časopisa biti riječi o donaciji Krešimira Penavića, istaknutoga hrvatskog dobrotvora i filantropa, koji je Grafičkoj zbirci darovao 37 plakata Mirka Ilića, hrvatskoga ilustratora, crtača stripova i dizajnera svjetskoga glasa, čiji se radovi danas nalaze i čuvaju u brojim bitnijim kulturnim ustanovama, među kojima i u jednome od najutjecajnijih muzeja moderne umjetnosti u svijetu, poznatoj MoMA-i, Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku.
Od ovoga broja u novoj je rubrici Suradnja predstavljena suradnja Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu s drugim ustanovama i organizacijama u različitim projektima, među kojima je projekt Zbirke južne i istočne Europe u Europeani koji je ostvaren u suradnji NSK i Europske knjižnice – The European Library (TEL) te projekt Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku, pokrenut 2016. godine radi početka rada na izobrazbi i osvješćivanju korisnika o vrijednosti zaštite i očuvanja prirode te senzibiliziranja javnosti za ekološke teme.

Pojedinosti o časopisu

Cjeloviti 13. broj časopisa