U povodu obilježavanja godišnjice do kraja godine će se održati cijeli niz akademskih i kulturnih događanja

Svečana akademija u prigodi obilježavanja 200. obljetnice rođenja hrvatskoga pjesnika Petra Preradovića održana je 18. ožujka u njegovoj rodnoj kući u Grabrovnici, u organizaciji Centra za kulturu „Drago Britvić“ Pitomača i pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i Hrvatskog sabora.
Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, kao izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske mr. sc. Andreja Plenkovića, istaknula je kako se svečanost obilježavanja 200. obljetnice rođenja Petra Preradovića može s pravom smatrati jednim od ključnih događanja Europske godine kulturne baštine.
Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković istaknuo je kako je ovo nacionalni događaj koji se održava u spomen na najvećeg pjesnika hrvatskog romantizma koji je u svojim pjesmama slavio hrvatski jezik, domoljublje i humanizam.
Predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora i predsjednica Odbora za obilježavanja 200. obljetnice rođenja Petra Preradovića Vesna Bedeković najavila je kako će se u povodu obilježavanja godišnjice do kraja godine održati cijeli niz akademskih i kulturnih događanja.
Na svečanost obilježavanja 200. obljetnice rođenja govorili su i veliki meštar Braće Hrvatskoga Zmaja Nevio Šetić, redoviti profesor s Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu Neven Hrvatić, potpredsjednik Matice hrvatske Stipe Botica i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić.
( href=”http://www.min-kulture.hr/” target=”_blank” />www.min-kulture.hr</a>)”