Prigodnu izložbu fotografija „GANGAL – put migranata“, autora Davora Konjikušića, predstavili su v.d. ravnatelj IMIN-a dr. sc. Sonja Podgorelec, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika mr.sc. Marin Knezović i rukovoditeljica Odsjeka za iseljeničku baštinu prof. Ljerka Galic

U petak, 18. prosinca Institut za migracije i narodnosti je na Međunarodni dan migranata otvorio svoja vrata zainteresiranoj javnosti.
Istraživači su održali kratka predavanja na teme iz različitih područja kojima se zaposlenici Instituta bave (Nacionalne manjine u Hrvatskoj -Pristupi u istraživanju manjinskih i dijasporskih zajednica – Hrvatsko iseljeništvo -Suvremene migracije u Hrvatskoj). Predavanja su bila popraćena projekcijom prigodnoga video materijala i izlaganjem odabrane građe iz institutske knjižnice te publikacija znanstvenika Instituta.
Razgovor sa zaposlenicima Instituta omogućio je svim zainteresiranim građanima bolje upoznavanje područja rada Instituta. Posebni interes iskazali su učenici osnovnih i srednjih škola, OŠ. Prof. Franje Viktora Šignjara iz Virja, OŠ Miroslava Krleže iz Zagreba i X. gimnazije Ivana Supeka iz Zagreba, koji su u velikom broju s nastavnicima sudjelovali u prijepodnevnom dijelu programa. Kongresna dvorana Hrvatske matice iseljenika, kao dugogodišnjeg suradnika Instituta, jedva je primila, uz učenike i studente, istraživače i profesore s više tematski srodnih zagrebačkih fakulteta i znanstvenih instituta.
Program je u poslijepodnevnim satima nastavljen otvorenjem izložbe fotografija „GANGAL – put migranata“, autora Davora Konjikušića, koju su predstavili v.d. ravnatelj IMIN-a dr. sc. Sonja Podgorelec, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika mr.sc. Marin Knezović i rukovoditeljica Odsjeka za iseljeničku baštinu prof. Ljerka Galic. Druženje je nastavljeno u razgovoru s autorom fotografija.

Tekst: Viktorija Kudra Beroš