Splitska podružnica Hrvatske matice iseljenika u suradnji s Gradskom knjižnicom Marka Marulića već petu godinu zaredom organiziraju obilježavanje Dana neovisnosti Čilea, 18. rujna

Ponukana velikim brojem povratnika iz Čilea koji žive u gradu, splitska podružnica Hrvatske matice iseljenika u suradnji s Gradskom knjižnicom Marka Marulića već petu godinu zaredom organiziraju obilježavanje Dana neovisnosti Čilea, 18. rujna.
Ovogodišnji program, u koji su se uključile splitska OŠ Bol i Naklada Bošković, posvećen je čileanskim književnicima hrvatskog porijekla, kojih prema posljednjim saznanjima ima oko 250, a neki od njih su nedavno dobili i prestižna priznanja.
Patricia Štambuk Mayorga postala je dopisna članica Čileanske akademije za jezik, Antonio Scarmeta Vraničić dobio je nacionalnu nagradu a obilježava se i 100. obljetnica rođenja Rajmunda Kuparea, kojemu je akademska titula dodijeljena posthumno.
Bruna Perić i Nina Šodan, učenice osnovne škole Bol iz Splita čitale su poeziju Ramona Diaza Eterovića, Antonia Rendića Ivanovića, Antonia Scarmete Vraničića i Andresa Moralesa Milohnića, Splićanina po baki Ljubici Roje. Jednu od pjesama na španjolskom jeziku pročitala je Daniela Miličević, rođena u Punta Arenasu, sada splitska srednjoškolka.
Na kraju je bio prikazan film o Pepiti Turini kojeg je priredila Branka Bezić Filipović, voditeljica splitskoga ureda Hrvatske matice iseljenika. Pepita Turina ostavila je duboki trag u čileanskoj književnosti hrvatskih korijena, osnivačica je Eksperimentalnog kazališta na Universidad de Chile i Društva prijatelja knjige, a za svoja književna djela primila je brojne nagrade.
Naklada Bošković tiskala je mnoge prijevode ove vrijedne literature, koje su tijekom večeri posjetitelji mogli vidjeti i prelistati.
Osim prijatelja Čilea te povratnika koji žive u Splitu i okolici, na proslavi su se pridružili i čileanski Hrvati koji trenutačno borave u Splitu, poput Marcele i Fernanda Miličevića, poduzetnika iz Magallanesa, Jasne Tudor, supruge preminulog liječnika Petra Tudora i velikog prijatelja Splita, te mnogi drugi.
Republika Čile obilježila je 204 godine svoje neovisnosti a Hrvati su dali veliki doprinos razvoju te daleke zemlje. Na tome im se osobno zahvalio i čileanski predsjednik Ricardo Lagos Escobar otkrivajući spomen-ploču u Škripu na Braču. Čile nije slučajno bila prva južnoamerička država koja je priznala Hrvatsku.

Tekst: Branka Bezić Filipović