Svečanu misu u hrvatskoj crkvi Sv. Jeronima će predvoditi mons. Dominique Mamberti, vatikanski tajnik za odnose s državama, a s njime će koncelebrirati hrvatski biskupi i svećenici koji žive u Rimu. Nakon mise održat će se koncert sakralne glazbe iz sjeverne Hrvatske iz 18. stoljeća

Hrvatsko veleposlanstvo pri Svetoj Stolici obilježit će ulazak Hrvatske u EU svečanom misom u hrvatskoj crkvi Sv. Jeronima, 30. lipnja navečer. Misu će predvoditi mons. Dominique Mamberti, vatikanski tajnik za odnose s državama, a s njime će koncelebrirati hrvatski biskupi i svećenici koji žive u Rimu. Nakon mise održat će se koncert sakralne glazbe iz sjeverne Hrvatske iz 18. stoljeća. Nastupit će orguljaš varaždinske katedrale Višeslav Jaklin i mezzosopranistica Nataša Antoniazzo.
Istom prigodom pod pokroviteljstvom Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima i veleposlanstava Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici i Republici Italiji, u srijedu 19. lipnja, doc. dr. Jasenka Gudelj održat će u prostorijama Zavoda sv. Jeronima predavanje o Svetom Jeronimu i hrvatskoj zajednici u Rimu.
U sklopu obilježavanja skorog ulaska Hrvatske u Europsku uniju, hrvatski veleposlanik pri Svetoj Stolici Filip Vučak organizirao je za veleposlanike EU, 14. lipnja 2013., poludnevni izlet u benediktinski samostan u Subiaco u rimskoj okolici. Uz veleposlanike EU bili su pozvani i veleposlanici iz regije.
Nakon obilaska samostana u kojem je sveti Benedikt počeo s djelovanjem krajem 5. stoljeća, priređen je ručak na kojem je gost bio nadbiskup Nikola Eterović, glavni tajnik Biskupske sinode. On je govorio o odnosima Hrvatske i Svete Stolice kroz povijest te odgovarao na brojna pitanja veleposlanika. Ta inicijativa hrvatskog veleposlanika primljena je vrlo dobro tim više što se u diplomatskom zboru vrlo rijetko priređuju slična događanja.
Sveti Benedikt proglašen je zaštitnikom Europe pa je to bio razlog više za posjet tom svetom mjestu benediktinskog reda. (IKA)