Među sudionicima i gostima konferencije bili su hrvatski, estonski, slovenski i španjolski zastupnici, hrvatski veleposlanik u Belgiji te Andrej Plenković i Davor Ivo Stier, dosadašnji europski zastupnici 

Pred stotinjak sudionika eurozastupnica Dubravka Šuica organizirala je 12. listopada konferenciju pod naslovom “Dubrovnik: Valorizacija hrvatske nematerijalne kulturne baštine u europskom kontekstu – Godina svetoga Vlaha”. Time je predstavljen ne samo grad Dubrovnik nego i njegov zaštitnik sveti Vlaho kojemu je ova godina i posvećena.

Među sudionicima i gostima bili su hrvatski, estonski, slovenski i španjolski zastupnici, hrvatski veleposlanik u Belgiji te Andrej Plenković i Davor Ivo Stier, dosadašnji europski zastupnici.

“Ova je konferencija primjer kojim hrvatska nematerijalna kulturna baština postaje dio europske kulturne baštine. Bila je to prilika pokazati kolegama u Europskom parlamentu i europskoj publici kako i koliko se štuje sveti Vlaho u Dubrovniku i Hrvatskoj”, istaknula je zastupnica Šuica, zahvalivši svim sudionicima konferencije iz Dubrovnika kao i gostima župe svetoga Blaža iz Zagreba. Na konferenciji je prikazan kratki filma redatelja Tonka Jovića “Grad na ruci – Dubrovnik”.

O svetome Vlahu u Navarri govorio je Antonio Lopez-Isturiz White, španjolski zastupnik u Europskom parlamentu i glavni tajnik Europske pučke stranke, ističući kako je sveti Vlaho “zajednička baština koju slavimo”, a Esteban Gonzales Pons, potpredsjednik zastupničkog kluba EPP-a u Europskom parlamentu predstavio je vrednovanje svetoga Vlaha u Kraljevini Valenciji, opisujući tradiciju blagoslova slatkiša u Španjolskoj kao i štovanje svetog Vlaha kao zaštitnik,a ne samo ljudi, već i životinja. ” Don Stanko Lasić govorio je o svetome Vlahu i njegovoj ulozi u biskupiji i gradu Dubrovniku, ističući kako je sveti Vlaho simbol društvene pravednosti.

Maja Nodari, povjesničarka umjetnosti i autorica većeg dijela elaborata o Festi svetoga Vlaha, upućenog od Ministarstva kulture UNESCO-u, predstavila je upravo značenje Feste kao dijela UNESCO-ove nematerijalne kulturne baštine. Adriana Kremenjaš Daničić, predsjednica Europskog doma Dubrovnik, udruge koja je inicirala obilježavanje Godine svetoga Vlaha predstavila je ciljeve i očekivane rezultate Godine svetoga Vlaha kao i planove za skoro otvaranje, ne samo Međunarodnog centra svetoga Vlaha, već i muzeja Feste najkasnije do 2022. godine kada se slavi 1050. obljetnice Feste.

Okupljenima su se obratili i dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić i župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić.
Sve se mijenja i sve je prolazno ali grad Dubrovnik, sloboda i sveti Vlaho ostaju Hrvatskoj, Europi i svijetu – poruka je i zaključak konferencije o svetome Vlahu, navodi se u izvješću upućenom iz Ureda za odnose s javnošću Europske pučke stranke.
(IKA)