Na Hrvatskom vojnom učilištu “Petar Zrinski” u Zagrebu, u suradnji s 11 fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, izvodit će se dva nova preddiplomska studijska programa – Vojno inženjerstvo te Vojno vođenje i upravljanje

Očekivano velik interes pobudila su dva nova preddiplomska studijska programa – Vojno inženjerstvo te Vojno vođenje i upravljanje, koja će se izvoditi na Hrvatskom vojnom učilištu “Petar Zrinski” u Zagrebu, u suradnji s 11 fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Na tim će programima biti angažirano 40-ak profesora, 30 suradnika u nastavi te 20-ak instruktora. Riječ je o školovanju za potrebe MORH-a, odnosno Oružanih snaga.
Na svaki od ta dva smjera bit će upisano po 50 polaznika, plus određeni broj stranih kandidata (zasad iz Slovenije i BiH) koji će ih također pohađati. Riječ je o školovanju za unaprijed poznatu dužnost i posao, a koje u cijelosti ide na teret MORH-a, od knjiga i stanovanja do udžbenika, prijevoza i prehrane. Svaki polaznik dobiva i džeparac-stipendiju, koja raste ovisno o godini studija. Na prvoj je to 870 kuna, a na četvrtoj 1.300 kuna, pa nema troškova ni za roditelje, ni za studente. S tim što postoji i obveza ostanka u sustavu hrvatskih vojnih snaga u dvostrukom trajanju školovanja (osam godina). Ukupno se prijavilo oko 1.100 kandidata, s tim što je prve nužne preduvjete za upis ostvarivalo ili nije odustalo njih 945. Daljnjom specijalističkom i psihofizičkom provjerom taj je broj danas sveden na 186 kandidata. Među njima je 143 mladića i 43 djevojke koji su prošli sve provjere. Njihove su ocjene u školi bile visoke, u prosjeku iznad 4,0. Kada je riječ o vezi državne mature i vojnih studija, za smjer inženjerstva se traži matematika i engleski A te hrvatski B razine. Za vojno vođenje i upravljanje traže se pak hrvatski i engleski A razine te matematika B razine. Opći uspjeh u četiri godine srednje škole i na državnoj maturi se također uzima u obzir, kao i rezultati testiranja fizičke kondicije.

Opširnije