Znanstvena ekipa u kojoj je i Marin Soljačić, profesor Massachusettskog instituta za tehnologiju, otkrila je fenomen koji bi mogao omogućiti stvaranje kompaktnijih rentgenskih uređaja od grafena, izvijestili su iz MIT-a

Znanstvena ekipa u kojoj je i Marin Soljačić, profesor Massachusettskog instituta za tehnologiju, otkrila je fenomen koji bi mogao omogućiti stvaranje kompaktnijih rentgenskih uređaja od grafena, izvijestili su iz MIT-a.
Naime, znanstvenici su otkrili da se plahta grafena, dvodimenzionalnog materijala od čistog ugljika, može koristiti za stvaranje površinskih valova ili plazmona kada plahtu pogode fotoni iz lasera. Plazmoni se pak mogu koristiti za stvaranje jakog pulsa radijacije čije se valne duljine mogu namjestiti od infracrvene svjetlosti do rentgenskih zraka. Radijacija koju proizvede ovaj sustav imala bi karakteristike slične laserskim zrakama, bila bi preciznija, što bi, tvrde autori, moglo dovesti do sigurnijih rentgenskih sustava u budućnosti.
Osim Soljačića, autori rada objavljenog u časopisu Nature Photonics su John Joannopoulos, Ido Kaminer i Ognjen Ilic s MIT-a te Liang Jie Wong sa Singapurskog instituta proizvodne tehnologije.
(www.vecernji.hr)