Hrvatski znanstvenici s Instituta Ruđer Bošković (IRB) i Instituta za oceanografiju i ribarstvo (IOR), u suradnji s kolegama iz Brazila otkrili su i opisali šest do sada znanosti nepoznatih vrsta spužvi vapnenjača, ujedno endemskih za Jadransko more

Hrvatski znanstvenici s Instituta Ruđer Bošković (IRB) i Instituta za oceanografiju i ribarstvo (IOR), u suradnji s kolegama iz Brazila otkrili su i opisali šest do sada znanosti nepoznatih vrsta spužvi vapnenjača, ujedno endemskih za Jadransko more, izvijestili su iz IRB-a.
Hrvatski tim znanstvenika s IEB-a i IOR-a također je izradio sustavni popis svih do sada zabilježenih vrsta spužvi vapnenjača u Jadranskom moru, ukupno 39 vrsta. Rezultati su objavljeni u međunarodnom časopisu za taksonomiju, European Journal of Taxonomy.
U ovom su radu znanstvenici morfološki i molekularno opisali šest vrsta spužvi vapnenjača novih za znanost, a ujedno endemskih za Jadransko more – Ascandra spalatensis, Borojevia croatica, Leucandra falakra, Leucandra spinifera, Paraleucilla dalmatica i Sycon ancora. Morfološke analize napravile su znanstvenice s Universidade Federal do Rio de Janeiro iz Brazila, dr. Michelle Klautau i dr. Fernanda Azevedo.
Na IRB-u su dr. Bruna Pleše, dr. Helena Ćetković i dr. Mirna Halasz molekularno okarakterizirale i filogenetski analizirale vrste koje su na raznim lokacijama u Jadranskom moru prikupili dr. Pleše i dr. Vedran Nikolić iz Laboratorija za bentos IOR-a.
Prva istraživanja o spužvama vapnenjačama počeli su poznati znanstvenici Haeckel i Schmidt uz dalmatinsku obalu još u 19. stoljeću.
Unatoč tomu, ne postoje sistematske studije o ovoj skupini spužvi u Jadranskome moru, a postojeći opisi često su nedovoljno detaljni i teško je do njih doći, dok su poneki i izgubljeni. Stoga je bilo potrebno nastaviti istraživanja upravo u Jadranu, gdje su mnoge vrste po prvi put opisane, a koje, prema rezultatima ovog rada. krije još mnoge neotkrivene tajne.
(HINA)