Trodnevni skup Kanadi na kome su Hrvatska katolička župa Presvetog Srca Marijina, zajedno s njezinim svećenicima, fra Slavenom Milanovićem Litrom i fra Dujom Bobanom, bili domaćini i primili 27 pastoralnih djelatnika sa sjevernoameričkog kontinenta. Susret je predvodio vlč. dr. Tomislav Markić, ravnatelj Dušobrižništva za hrvate u inozemstvu, u organizaciji dvojice delegata inozemne pastve na sjevernoameričkom kontinentu: vlč. dr. Mate Bižace, delegata za SAD, i mons. Ivana Vukšića, delegata za Kanadu

Ovogodišnji pastoralni susret hrvatskih svećenika i redovnica SAD-a i Kanade održao se u Vancouveru u Kanadi od 10. do 13. listopada, a Hrvatska katolička župa Presvetog Srca Marijina, zajedno s njezinim svećenicima, fra Slavenom Milanovićem Litrom i fra Dujom Bobanom, bili su domaćini susreta primivši i pogostivši dvadeset sedmero pastoralnih djelatnika sa sjevernoameričkog kontinenta. Kroz četiri predavanja susret je predvodio vlč. dr. Tomislav Markić, ravnatelj Dušobrižništva za hrvate u inozemstvu, u organizaciji dvojice delegata inozemne pastve na sjevernoameričkom kontinentu: vlč. dr. Mate Bižace, delegata za SAD, i mons. Ivana Vukšića, delegata za Kanadu. Susret je također pružio priliku dr. Markiću predstaviti novoizabrane delegate inozemne pastve na sjevernoameričkom kontinentu: fra Nikolu Pašalića, delegata za SAD, i mons. Ivana Vukšića, koji nastavlja svoju službu na području Kanade.

Nakon dobrodošlice župnika fra Slavena Milanovića Litre susret je započeo u ponedjeljak, 10. listopada u Hrvatskom kulturnom centru u Vancouveru, večernjom molitvom i uvodnim predavanjem dr. Markića, pod naslovom „Aktualnosti iz hrvatske inozemne pastve”, donoseći presjek trenutačne situacije inozemne pastve na različitim kontinentima. Nastavljen je misom u župnoj crkvi Presvetog Srca Marijina.

Drugi je dan susreta započeo Markićevim predavanjem „Pastoralni izazovi i perspektiva hrvatske inozemne pastve”, a u trećem pod naslovom „O odnosu zavičaja i spasenja: ‘Nema raja bez rodnog kraja’ je pokazao važnost zavičaja i zavičajnosti s obzirom na prakticiranje vjere i rast u vjeri.
U popodnevnim satima mali su prezentirali Mladifest, Vancouver 2017., što će se sljedeće godine održati upravo u Vancouveru.

Radni dio 12. listopada obuhvaćao je predavanje dr. Markića „Nasljedovanje Krista na drugačiji način: Isus Krist, CEO”. Drugi dio prijepodneva bio je posvećen tekućim pastoralnim pitanjima u Kanadi i SAD-u, a poslijepodne razgledavanju Vancouvera i okolice.

Sva su predavanja bila popraćena diskusijom, a završna je diskusija urodila odabirom budućeg domaćina i mjesta sastanka, koji će se održati u SAD-u u Clevelandu od 9. do 12. listopada 2017.
(IKA)