Obnova interijera crkve Sv. Augustina u četvrti Farrer bit će kompletirana novim oltarom, krstionicom, ambonom i vitrajima do Božića ove godine
Bilo je sunčano uskršnje jutro, 27. ožujka, kada su župljani Hrvatskog katoličkog centra Canberra-Queanbeyan napokon ugledali svoju crkvu Sv. Augustina u novom ruhu. Radovi na obnovi su intenzivno trajali tri mjeseca, ali su pripreme za obnovu počele puno ranije. Kanberski župnik fra Miroslav Jelić imao je viziju nove crkve već u prvoj godini svoga mandata u Canberri, u kolovozu 2012. godine.
Hrvatski katolički centar u Canberri osnovan je 1971. godine. Prije dolaska franjevaca Bosne Srebrene, za duhovne potrebe Hrvata Canberre brinuli su hrvatski franjevci iz Sydneya. Od 1998. godine hrvatski centar je vezan uz crkvu Sv. Augustina (St. Augustine) u četvrti Farrer. Crkva je izgrađena 1976. godine. Nakon što je ova crkva ustupljena za potrebe naših doseljenika, prostor oko crkve i župna kuća prošli su kroz nekoliko projekata uređenja, ali sama crkva nije doživjela preobrazbu.
Plan obnove crkve osmišljen je prije gotovo dvije godine. Nacrt za novi interijer izradio je arhitekt Zlatko Ugljen. Hrvati, koji su u Canberri poznati kao uspješni graditelji, pomogli su obnovu svoje crkve bilo novčanim prilozima, bilo svojim radom, bilo donacijom građevinskog materijala.
Plan obnove uključivao je obnovu cjelokupnog interijera. Nove klupe dostavljene su iz BiH, a mramor kojim je popločen pod crkve iz Hrvatske. Osim crkve, obnovljena je i crkvena dvorana, koja se nalazi u kompleksu crkve. Na krov crkve ugrađeni su solarni paneli jačine 30kW kako bi se uštedjelo na energiji. To je prvi takav projekt na jednoj hrvatskoj crkvi u Australiji, a i u kanberskoj biskupiji. Obnova interijera crkve bit će kompletirana novim oltarom, krstionicom, ambonom i vitrajima do Božića ove godine.
(Laudato.hr)

Fotogalerija