Oko trideset članova i predstavnika udruga iz cijele Njemačke odazvalo se pozivu predsjednika HSKNJ Danijela Lučića kako bi dogovorili prvi dio radnog programa u tek započetom novom mandatu krovne hrvatske udruge u Njemačkoj

Prva radna sjednica novoizabranog predsjedništva Hrvatskog svjetskog kongresa u Njemačkoj održana je 4. lipnja u prostorijama Hrvatske kulturne zajednice u Mannheimu. Oko trideset članova i predstavnika udruga iz cijele Njemačke odazvalo se pozivu predsjednika HSKNJ Danijela Lučića kako bi dogovorili prvi dio radnog programa u tek započetom novom mandatu krovne hrvatske udruge u Njemačkoj.
Pomoću sredstava Njemačkog saveznog ureda za migraciju i izbjeglice (BAMF), HSKNJ je zaposlio dvije stručne suradnice koje će svojim radom uvelike pridonijeti daljnjoj profesionalizaciji udruge. U sklopu radne sjednice tako su se predstavile mr. sc. Martina Ćosić, voditeljica ureda HSKNJ u Berlinu i mr. sc. Ivana Drmić, referentica za integraciju.
U sklopu radne sjednice, nadalje, razgovaralo se o ciljevima pojedinih radnih odbora za medije, gospodarstvo, politiku, integraciju, BiH, mladež i sport, kulturu, obrazovanje i znanost te humanitarni rad. Imenovani su voditelji i članovi pojedinih radnih odbora, a njihovim radom će koordinirati Martina Ćosić i Ivana Drmić.
Radni odbor za humanitarstvo počeo je s intenzivnim djelovanjem. U suradnji s HKM Heilbronn i Geislingen/Göppingen teretno vozilo puno namještaja (ukupno za 70 soba) otpremljeno je Franjevačkom međunarodnom studentskom domu u Sarajevu, koji djeluje pod okriljem humanitarno-karitativne organizacije „Kruh svetog Ante“.
Također je dogovoreno da će se HSKNJ usredotočiti na drugu fazu slanja pomoći poplavljenim područjima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini koja će u središtu pažnje imati veliko pospremanje, čišćenje i ponovnu izgradnju stradalih kuća. U tom smislu uspostavlja se središnje skladište za prikupljanje humanitarne pomoći u Mannheimu, gdje će sve udruge i pojedinci moći dostavljati svoje donacije i odakle će pomoć na koordiniran način i u suradnji s Caritasom biti upućena u područja gdje je najpotrebnija.
Pod motom “Flutopfer Südosteuropa“ otvoren je i račun za novčane donacije, a s ciljem osiguravanja potpuno transparentne i ciljane pomoći. Više o svemu pratite na web stranici www.cwc-hsk.de