U radu dr. Đikića i njegovog tima koji je nedavno objavljen u časopisu Nature Microbiology znanstvenici su opisali nove signalne puteve koji blokiraju infekciju salmonelom 

Naš poznati molekularni biolog prof. dr. sc. Ivan Đikić i njegov tim znanstvenika sa Sveučilišta Goethe upravo su objavili novo otkriće. Otkrili su, naime, nove signalne puteve koji blokiraju infekciju salmonelom što je mogući temelje za nove terapije.

Prije mjesec dana dr. Đikić dobio je 2,5 milijuna eura vrijedan projekt Europskog istraživačkog vijeća (ERC) za napredne istraživače u sklopu kojeg će istraživati kako bakterijski toksini uzrokuju oštećenja stanica i tkiva, što naposljetku rezultira simptomima bolesti. Rijetkost je i na europskom nivou da jedan znanstvenik dva puta dobije ERC projekt.

I sada je objavio svoje novo otkriće. Danas ne postoji niti jedan djelotvoran lijek koji se može dati djeci ili osobi zaraženoj salmonelom. Antibiotici su kontraindicirani kod većine akutnih upala jer mogu produžiti i pogoršati simptome, a oni se daju samo kod pojedinih slučajeva primjerice tijekom širenja bakterija u krvi, objašnjava u svojem priopćenju dr. Đikić.

U radu dr. Đikića i njegovog tima koji je nedavno objavljen u časopisu Nature Microbiology znanstvenici su opisali nove signalne puteve koji blokiraju infekciju salmonelom.

Pročitajte više